Du er her
Hjem > Aktuelt > Foreslår karbonskatt som tilbakebetales til forbrukerne

Foreslår karbonskatt som tilbakebetales til forbrukerne

Dette innlegg er eldre enn 2 år og kan være utdatert.

Det haster med å finne løsninger som kan motivere til at vi reduserer utslippene våre. En canadisk provins har i over ti år hatt en karbonskatt som tilbakebetales til befolkningen. Den har vært en suksess og skal nå innføres i hele Canada. En norsk tverrpolitisk gruppe foreslår at man utreder en slik skatt i Norge.

Høy skatt – liten effekt?
Norge har hatt en karbonskatt siden 1999. Den har vært svært høy sammenlignet med Europa og Canada, og den har gått rett inn i statskassen. Men den har ikke hatt særlig stor effekt på forbruket vårt. Naturvernforbundet mener skatten bør økes betydelig.

Ny modell
En gruppe enkeltpersoner forslår nå at vi skal utrede en annen type skatt: Karbonskatt til fordeling, KAF. Denne modellen har vært en stor suksess i Canada. Forlagsstillerne mener den kan være et virkemiddel som stimulerer til redusert forbruk og lavere utslipp.

Får tilbakebetalt skatt hver måned
I Canada betaler forbrukerne en karbonskatt som varierer med det fotavtrykket som varen eller tjenesten har. Kjøper du en stor dieselbil er avgiften høyere enn på en elektrisk sykkel. Hver måned blir den innbetalte karbonavgiften tilbakebetalt til befolkningen. Men den utbetales med lik sum til alle, uansett hvor mye de har betalt i avgift.

Denne ordningen blir en bonus for dem som forurenser minst. De som har forårsaket høye utslipp betaler mest.

Dette stimulerer til grønt forbruk og utvikling av og tilbud på grønne produkter og tjenester.

I Canada planlegger man å øke avgiften hvert år slik at karbonskatten blir et kraftig virkemiddel i markedet. Tilbakebetalingen gjør at skatten ikke påvirker kjøpekraften.

Mange tror på modellen
Slike avgiftsmodeller planlegges i både Australia og andre land. I USA har 27 nobelprisvinnere undertegnet et opprop der de ber om en lignende skattereform. En amerikansk undersøkelse viser at en slik skatt vil kunne skape flere grønne jobber og redusere CO2-utslippene betydelig.

Den tverrpolitiske gruppen foreslår at man får laget en offentlig utredning om en slik karbondskatt, skriver Aftenposten.

Men på Stortinget er det bare MDG og SV som har stemt for å utrede en slik skatt, skriver NRK. Alle de andre partiene har stemt mot et slikt forslag. De mener at vi har et tilsvarende system i Norge.

 

Tormod BjørnstadTormod Bjørnstad
Tormod Bjørnstad
Bakgrunn som lærer, forlagsredaktør, daglig leder og konsulent. Opptatt av medvirkning og nye demokratiske modeller i lokalpolitikken. Lang erfaring som amatørmusiker.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: