Du er her
Hjem > Leserinnlegg > Skole streik for klimaet!

Skole streik for klimaet!

Dette innlegg er eldre enn 2 år og kan være utdatert.

I august 2018 skulket 15 år gamle Greta Thunberg skolen for å kjempe for klimaet og krevde at politikerne skal begynne å gjøre endringer. Hun satt foran den svenske riksdagen med et skilt der det stod «skolestreik for klimaet». Hun har inspirert ungdommer verden over til å streike og kjempe for klimaet. I Belgia 24 januar i år, samlet det seg 35 000 ungdommer. Nå kommer skolestreikene også til Norge. Den 22. mars arrangerer natur og ungdom en stor skole streik rundt i hele landet og flere hundre ungdommer skal være med.

Politikerne eller folket sitt ansvar?
Når jeg hører voksne prate om klimaendringer er det ofte masse prat om at vi må spise mindre rødt kjøtt. At vi alle må kutte ned på vårt forbruk, Kjøre mindre bil og heller ta bussen mer eller kjøpe en elbil. Vi må sortere søpla vår og bruke ting om igjen.

Men burde dette være fokuset til miljøbevegelsen?
Skal dette i vår plan for å redde klonen?
Skal vi legge ansvaret på folk flest som spiser kjøtt eller bør vi legge ansvaret på politikerne som ikke engang klarer å forby plast poser i matvare butikkene?

Ja vi må spise mindre kjøtt. Vi må sortere søppel og vi må generelt slippe ut mindre.
Men det hjelper ikke å sortere søppel når politikerne fortsetter «oljeeventyret»?

Vi har ingen plan
Store deler av inntektene vi får inn i Norge i dag kommer fra olje.
Problemet er at olje og gass også er en av de største (om ikke den største) kilden til klimagasser i Norge.
De fleste er enige i at vi i fremtiden trenger mer fornybar, miljøvennlig energi og at Oljen må ut. Men det ser ut til at politikerne ikke engang har ambisjoner om å fase ut oljen.

Vi trenger å bygge økonomien vår på noe annet enn olje, noe Fornybart. Når vi kommer til et visst punkt må vi uansett slutte med olje hvis vi skal ta klima endringene på alvor, men politikerne har ikke engang lagt en plan for å få dette til.
Mange politikere vil til og med investere enda mer i oljebransjen og bygge enda flere oljeplattformer.

Her er et utdrag fra regjeringsplattformen om hvordan regjeringen mener vi må videreutvikle og beholde oljen:
«Hovedmålet i regjeringens petroleumspolitikk er å legge til rette for lønnsom produksjon av olje og gass i et langsiktig perspektiv. Regjeringen vil videreføre en stabil og langsiktig petroleumspolitikk. Letepolitikken skal bidra til dette. Nye, lønnsomme funn som sikrer inntekter, verdiskaping og sysselsetting er viktig for å opprettholde vårt velferdssamfunn.»
Denne teksten viser hvordan regjeringen overser at det beste Norge kan gjøre for miljøet er å kvitte seg med oljen og noe av det dummeste vi kan gjøre er å fortsette å utvikle industrien videre

Hvor er de store endringene?
Både Norge og verden ligger dårlig an til å kunne klare å redusere klimaendringene. Vi gjør langt ifra nok den dag i dag.
Kun radikale tiltak kan begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader. Endringene vi må gjøre er såpass store og større enn menneskeligheten noen gang hår opplevd.

FN rapporter sier vi har 11 år på å halvere dagens utslipp, men regjeringen deler fortsatt ut nye oljefelter og flyplasser.
Så hvor er de store endringene?

Joda det er fint å «Gjennomføre en internasjonal satsing for å promotere energieffektivisering og utbygging av fornybar energi i utviklingsland, og bidra til utfasing av kull»
. Men hvor radikalt er egentlig det i motsetning til alt vi må få gjort for å redde kloden?

Foreldre generasjonen har stålet vår fremtid!
Allerede på 30 tallet hadde den britiske forskeren Guy Callendar funnet ut at høyere CO2 nivåer og stigende temperaturer henger sammen.

Likevel har vi ikke klart å begynne med klima tiltak før nå! Dette kunne vært så mye enklere viss paris avtale hadde vært i 2000 og ikke 2015.

Bare vi hadde startet 10 eller 20 år før hadde sitasjonen vært mye lettere og vi hadde ikke trengt å gjøre ting like drastisk.
Men verken politikerne eller folket tok ansvaret.
Nå sitter vi her med en snart ødelagt klode, som vi lett kunne reddet om vi bare hadde startet et sted, tidligere.
Vår generasjon er nå presset til å gjøre drastiske, risikable endringer på klima fronten, fordi foreldrene våre ikke gjorde noe.

Vi krever endringer
Vår generasjon krever endring. Vi krever at politikkene tar klimaendringene på alvor.
Derfor skulker vi skolen og ungdommer streiker over hele verden.

Fordi det er ikke noen vits å lære for å forberede seg på vår framtid, hvis vi ikke har en framtid å leve i.
jeg oppfordrer også alle barn og unge i dette landet til å streike/skulke skolen den 22 mars Fordi det er en viktig kamp å ta, Vi må ha endringer nå og jeg skal love at det blir mye mer artig enn å være på skolen!

Syver

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: