Du er her
Hjem > Aktuelt > Stopp diskriminering: Du kan bidra

Stopp diskriminering: Du kan bidra

Dette innlegg er eldre enn 2 år og kan være utdatert.

Rådet for Likestilling av Funksjonshemmede deler ut «Døråpneren». Pris for best tilgjengelighet. Foreslå en kandidat innen 30. mars.

 "Døråpneren" er en vandrestatuett utformet av nesoddkunstner Randi Elmenhorst.
«Døråpneren» er en vandrestatuett utformet av nesoddkunstner Randi Elmenhorst.

Kjenner du noen som er dårlig til bens, som har nedsatt syn eller hørsel eller som har en utviklingshemming? Eller har du det sjøl? Da har du verdifull kunnskap om hindringer innbyggere med funksjonsnedsettelse møter i lokalmiljøet. Er du i tillegg opptatt av et likestilt og rettferdig lokalmiljø? Er du opptatt av lik tilgang for alle til arbeid, studier og fritid?

Du kan gjøre noe
Du kan bidra til å fjerne hindringer ved å se deg rundt og foreslå en god kandidat til Nesodden kommunes tilgjengelighetspris, «Døråpneren».

Foreslå pris her: www.nesodden.kommune.no

Hvorfor pris?
Døråpneren er Nesodden kommunes Tilgjengelighetspris og deles ut for å hedre den eller de som lykkes i å skape tilgjengelighet for innbyggere med funksjonsnedsettelse. Prisen deles ut for å inspirere til å bli bedre og for å bevissgjøre om samfunnskapte hindringer for innbyggere med funksjonsnedsettelse.
Formålet med prisen er å gjøre ethvert miljø tilgjengelig for alle. Et utvidet tilgjengelighetsbegrep legges til grunn. Prisen skal bidra til å fjerne samfunnsskapte barrierer og til å skape positive holdningsendringer som endrer praksis. RLF mener prisen vil kunne føre til økt oppmerksomhet rundt tilgjengelighet og flere muligheter for samfunnsdeltakelse fordi den kan inspirere til tiltak og gi økt kunnskap i lokalsamfunnet.

Statistikken illustrerer viktigheten av en slik pris: 82 % av befolkningen eier sin egen bolig, mens 85 % av befolkningen med utviklingshemming bor i kommunal utleieboliger. Nesten halvparten av utviklingshemmede er ufrivillig arbeidsløse. Personer med funksjonsnedsettelse har mindre muligheter til mobilitet og sosialt liv på grunn av samfunnskapte hindringer, noe som igjen skyldes uvitenhet. Prosentandelen av innbyggere med funksjonsnedsettelse som deltar i idrett, kultur og friluftsliv er lavere enn for den øvrige andel av befolkningen. Det er ikke slik at en ungdom i rullestol føler seg velkommen bare fordi det er ei rullestolrampe foran døra på ungdomsklubben.

Om Døråpneren
Prisen deles ut for tredje gang hvis verdig kandidat nomineres. Alle på Nesodden kan foreslå en kandidtat, privatperson, bedrift eller organisasjon. Tidligere vinnere er Nesodden judoklubb for sin pilotklubb med utviklingshemmede utøver, og Schrader gartneri for sin normaliserende arbeidsgiverstrategi.

Prisen består av en vandrepris samt en miniatyrmodell som prisvinner beholder som sin, diplom og en pengepremie på 5.000 kroner. Selve symbolet på prisen, Døråpneren, er laget av lokal kunstner Randi Elmenhorst.

Kriterier for prisen
Prisen deles ut til den enkeltperson, organisasjon, bedrift, eller offentlig etat på Nesodden som har gjort en spesielt verdifull innsats for personer med nedsatt funksjonsevne. Hvem som helst kan foreslå kandidater. Forslaget skal være skriftlig med en kort begrunnelse for forslaget. Prisen deles ut en gang hvert år. Dersom det et år ikke finnes kandidat som oppfyller vilkårene, skal prisutdelingen utsettes. Juryen ledes av Cato Lie og består av Sonia Arisland og Inger Johanne Norberg fra RLF. Videre deltar tre politikere, Anne Elisabeth Østreng (FrP), Liv Gjessen (AP) og ordfører Truls Wickholm.

Årets vinner av Døråpneren bekjentgjøres i kommunestyret i april.

Cato Lie

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: