Du er her
Hjem > Dokumentar > Karen-Marie Strøm – En sterk personlighet med et interessant liv

Karen-Marie Strøm – En sterk personlighet med et interessant liv

Dette innlegg er eldre enn 2 år og kan være utdatert.

To av vinduene i Karen Maries stue er dekket med glassgjenstander i forskjellige farger. Noe som gir stuen et eget lys. Det er liten tvil om at det er en estetiker som bor her. En estetiker som er åpen for det livet har å by på.

Karen-Marie Strøm
Karen-Marie Strøm

-Hvem er så denne Karen-Marie?

-Slik denne intervjueren ser, og opplever henne: En vakker kvinne som har hatt et langt og spennende liv. Som til intervjuet stiller i rødbrun kjole, nydelige øredobber og vakkert hvitt hår. En person som har klare meninger og en uredd måte å formulere dem på. Lurer du på hvor gammel hun er så er svaret 93 år, m.a.o. født i 1926.

-På spørsmål om hvor Karen-Marie kommer fra og familiebakgrunn svarer hun:

-Jeg er født på Frederiksberg, en liten kommune ved siden av København. Vi var 3 søsken, en bror og en søster. Både min far og mine søsken døde av lungekreft. Noe jeg også̊ burde ha gjort, for jeg er lett å friste når jeg blir budt en røyk. Kan motstå̊ alt unntatt fristelser, sier hun, og ler godt. Legger så til, – men jeg kjøper ikke sigaretter, det er overenskomst med min søster. Det er en avtale jeg holder selv om hun er død.

-Hva er grunnen til at du har valgt å bosette deg i Norge?

-Min mann kom fra Norge, og studerte på̊ Handelshøyskolen, til siviløkonom, og bodde hos oss. Og selv om min mormor sa at jeg burde passe meg for husvarmen, noe hun selv ikke gjorde, så ble det oss to. Min mann var det beste mennesket jeg har møtt.

Det blir en pause før hun fortsetter. – Så flyttet jeg til Norge, til dette huset, som jeg nå har bodd i i 68 år. En 139 år gammel kjøpsmannsgård med hovedhus, stabbur og driftsbygninger som min mann fikk renovert til leiligheter for våre barn (gutt og jente, Axel og Katinka) pluss kontor og venteværelse for min virksomhet. Nå leier jeg leilighetene ut til en italiensk familie og en spansk mann.

Hun tar seg litt kaffe og fortsetter med å si: – Hagen på̊ 2,1 mål, har jeg selv beplantet, med unntak av tre furutrær som er over 200 år. To eple- og ett gammelt pæretre som også er over 100 år gamle. Trær som bærer utrolig mye frukt. Safter nesten hver dag i 3 måneder, gir bort og har selv til neste sommer.

-Har aldri kastet mat og har kildesortert et helt liv. Var en av de første som anskaffet meg varmkompost- beholder.

– Utdannelse og arbeidslivserfaring?

-Av utdannelse har jeg 3-språkelig korrespondent-eksamen fra Handelshøyskolen i København. Videreopplæring i engelsk, tysk og fransk mm. Tilsvarende finnes ikke i Norge. Jeg ville bli skuespiller, men fikk ikke lov av ̊mine foreldre. Tok derfor det korteste studium, som fantes. For etterpå å kunne lese hos en skuespiller for så forhåpentligvis å komme inn på Den kongelige teaterskolen. Men så var det min mann og Norge, som utelukket det.

Den første jobben jeg hadde var i den danske ambassade, hvor jeg var i 5 år. Og der jeg, etter at barna hadde begynt på skolen, var fast vikar i 15 år. Så omskolerte jeg meg til naturmedisiner med mest vekt på̊ homeopati og akupunktur: Norsk Akademi for Naturmedisin, en fire års utdannelse.  Måtte først ta hele sykepleierutdannelsen. Og har siden jobbet 22 år som naturmedisiner og homeopat og hatt mere enn 3000 pasienter, til å begynne med fra hele landet.

-Mens vi er inne på utdannelse, sier intervjueren, – har det å lære seg norsk vært vanskelig?

Måtte lære meg norsk i ekspress fart, sier Karen-Marie. – For i mitt arbeid som «kultur-avdeling» i ambassaden, måtte jeg snakke norsk med lærere fra syd til nord, det gjaldt utlån av filmer, lysbilder, bilder, bøker etc. Så det var bare å lære seg norsk. Jeg brukte en metode som var helt gratis – og som jeg tror er den beste. Min måte å lære det norske språket på var å høre noen setninger på̊ radioen, gjenta disse, høre flere setninger – gjenta, gjenta og gjenta. En metode som kunne brukes av innvandrere. Staten vill spare mange penger på det. Men skriftspråket det var vanskelig.

-Interesser?

-Har mange interesser. Den aller største er språk. Og for øyeblikket det norske språket. Og må si jeg sørger, sørger over dets forfall. For 90 % av nordmenn snakker ikke korrekt norsk. Mener faktisk at grammatikkundervisningen i Norge er under lavmål. I Danmark hadde vi grammatikk en gang i uken, helt fra barneskolen. Mens i Norge lærer ikke elevene om de mest alminnelige feilene, som «den gang da, hver gang når». Nå sier de fleste «når jeg ble født» og kan ikke den opplagte forskjell mellom «overfor og ovenfor». (Sluttet i sin tid å stemme Høyre, fordi Jan Petersen konsekvent var ovenfor alt: storting, velgerne, kongehuset»). Så mye betyr språk for meg. Snakker selv fem språk.

Hater «forskjønnelsesadjektivene». Som f.eks. at det ikke lenger heter «handikappede», men «forflytningshemmede». Og til orientering så vil jeg ikke kalles eldre dame. For jeg er ikke en eldre, men en gammel dame.

-Sang er også en av mine store interesser. Har vært medlem av tre kor i ca. 20 år. Ble dypt imponert over den norske sangskatten, da jeg kom hit, og kan – kunne – vel 100 norske sanger som jeg sang for mine̊ barn. Men er rystet over at de nesten er glemt av det norske samfunn, nå er det amerikansk alt sammen. Om en utlending skulle høre på norsk radio, ville han tro at vi var en amerikansk delstat. Norge har 900 salmer, men ikke en gang i programmet «Mellom himmel og jord» spilles noen av disse, det går som vanlig i det jeg kaller «love you baby» eller «motherfucker» gjentatt om og om igjen. Tenk da på at vi har «Ingrid Sletten», «Å Ola, Ola min egen unge», Hans Børlis «Der skulle vi ha vøri Karl», og Alf Prøysens- og Torbjørn Egners sanger. Og hundrevis av andre sanger som forteller en historie, har et budskap med skjønne melodier. Men som jeg opplever ikke er verdsatt av det norske samfunn.

En annen interesse er lesing. Har lest alle de norske gullalder- forfatterne, alle bøkene deres. Har mer enn en gang håpet at jeg ville få tre uker i Ila fengsel for å kjøre for fort, men det skjedde aldri. Eller tre uker på̊ sykehus. Da ville jeg fått tid til å lese. Lydbøker betyr også mye for meg nå.  Charles Dickens var min yndlings forfatter, men nå er det Frid Ingulstad, som jeg mener er Norges Dickens. Mener hun er bedre enn Sigrid Undset. Det irriterer meg at forfatterforeningen ikke synes hun er god nok. Elsker også teater. Og som tidligere nevnt ønsket jeg å bli skuespiller, men har bare drevet det til å være amatørskuespiller. Så liker jeg å synge. Sang og det å synge gjør meg glad. Har vært medlem av tre forskjellig kor.

-Hvordan er en dag hos deg?

-Våkner tidlig om morgenen og ser på programmet Bonderøven. Ser også på de andre danske programmene NRK sender. Det er fordi jeg lengter tilbake til Danmark. Så får jeg massasje nesten hver dag. Og skriver og rydder jeg litt.

-Ditt forhold til religion, til det å tro på noe som ikke kan forklares?

-Mitt forhold til religion var først barnetroen, som jeg ble totalt «kurert» for ved konfirmasjons-forberedelsen. Så var jeg ateist i mange år inntil jeg hørte foredrag om buddhismen av en dansk buddhistleder, Ole Nydahl. Da var det som en åpenbaring, og jeg ble hans faste elev. Ble med ham rundt i Norge for å utbre buddhismen. Senere ble jeg og andre med ham på rundtur til indiske klostre i 3 måneder. Det var spesielt reinkarnasjonen, som grep meg. Nå har jeg gått tilbake til folkekirken igjen, men mener fremdeles at buddhismen er kristendommen overlegen.

-Forskjellen på Norge og Danmark?

-Forskjellen er at i Danmark er det ingen regel uten unntak, i Norge finns det ingen unntak. Norge er et mye strengere samfunn. I Norge har jeg blitt dømt etter en 700 år gammel lov i forbindelse med en boligtvist. Det hadde aldri skjedd i Danmark.

-Det snakkes mye om ensomhet blant eldre. Føler du deg ensom?

-Nei, aldri, men skulle gjerne ledd litt mer.

-Hva mener du grunnen er til at du er blitt så gammel? -Det skyldes først og fremst at jeg har vært vegetarianer i over 40 år. Og at jeg har drevet med sport hele livet. Men hater når NRK sender sportssendinger i begge kanaler noe som fortrenger andre verdifulle program.

-Hvilke fremtidsdrømmer har du?

-Jeg har drømmer for eiendommen min, sier Karen-Marie. – Ønsker at de tre husene og tunet med de over 200 år gamle furuene i hagen forblir urørt av gravemaskiner. 

Karen Maries skjønnhetsråd: Vasker du håret alt for ofte da vasker du bort talgkjertlene. Noe som fører til at håret blir fett.  Du kan oppdra håret til å bli vasket mindre. Begynne med 2 ganger i uken (hvis det vanlige er 3), deretter 1 gang i uken osv. Jeg vasker håret en gang i måneden og det blir ikke fett fordi jeg ikke har ødelagt den normale talgproduksjonen. Og i stedet for å vaske kan man børste håret (med 2 børster) 50 tak – eller mindre – daglig. Når det gjelder menns hår, mener jeg at de ber om å bli skallet, ettersom de begynner med lue, går over til caps, kaskett eller hatt – ute som inne. Hår skal ha lys og luft

Gunhild GjevjonGunhild Gjevjon
Gunhild Gjevjon
Bibliotekar, førskolelærer, mor og bestemor. Idemessig platform: Troen på kjærlighetens kraft og den frie ytring. Mål: Redelige og ryddige forhold i Nesoddpolitikken.

One thought on “Karen-Marie Strøm – En sterk personlighet med et interessant liv

  1. I denne artikkelen får msn inntrykk av at Karen-Marie bor på Nesodden siden det er Nesoddposten som har den. Hun bor på Nordstrand og jeg har spilt tennis med henne. Vi bodde i nærheten av hverandre. Ble litt paff, men tilgir Nesoddenposten for det står ikke noen adresse😄

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: