Du er her
Hjem > Bøker > Makine, Andrei: Et livs musikk. Gyldendal 2004

Makine, Andrei: Et livs musikk. Gyldendal 2004

Dette innlegg er eldre enn 2 år og kan være utdatert.
Makine, Andrei: Et livs musikk. Gyldendal 2004
Makine, Andrei: Et livs musikk. Gyldendal 2004

Dette er en liten bok på bare 109 sider, men budskapet og musikkens evne til å forandre et liv står til troende.

Romanen begynner på en nedsnødd jernbanestasjon, i en by i Uralfjellene. Her presenteres vi for den sibiriske vinter, uendelige flater med isøde, et landskap der mennesket blir lite.

I dette sibirske snølandskapet møtes to menn for et halvt århundre siden. De venter på toget til Moskva. Den ene, jeg-fortelleren hører pianomusikk og går etter lyden. Bak et gammelt klaver på jernbanestasjonens stengte restaurant, finner han en aldrende pianist spillende, for det meste lydløst på pianoet. Hans navn er Aleksej Berg. Toget kommer og på veien inn til Moskva forteller Aleksej sin livshistorie. En livshistorie som beveger seg gjennom to verdenskriger og Stalins terrorvelde.

Aleksej, kommer fra et musikerhjem. Et hjem som brytes i stykker ved at foreldrene, noen dager før han skal ha sin første konsert, blir fengslet av Stalin. Dagen da foreldrene blir fengslet blir Aleksej advart mot å dra hjem. Han flykter og vi følger ham gjennom krigshelvete under 2.verdenskrig og videre inn i en Stalinistisk Sovjetstat som gjør alt det den kan for å ødelegge livet hans. Som fratar ham foreldre, hjem, karriere og identitet, men som ikke klarer å  ta fra ham hans menneskelige verdighet og kjærlighet til musikken. Og som ikke klarer å gjøre ham til en homo sovijeticus, the suet-faced drone of Sovjet life.

I skildringen av Aleksejs liv finnes det hele: livet, kunsten, døden og kjærligheten. Og sjelden har jeg lest et så vakkert språk, det er som å sitte og lytte til et vakkert musikkstykke, til et rekviem.

Dette er en liten bok på bare 109 sider, men budskapet og musikkens evne til å forandre et liv står til troende.

Så en bitteliten biografi om Andrei Makine.

Han ble født i Sovjet Unionen i 1957. Under et besøk i Frankrike søkte han i 1987 om politisk asyl. Levde der på et eksistens-minimum inntil han fikk antatt sin første bok: Det franske testamentet i 1994. I 1995 ble han tildelt både Concourt-prisen og Médicis-prisen for den. Les mer om hans liv i denne linken:  https://snl.no/Andreï_Makine

Gunhild GjevjonGunhild Gjevjon
Gunhild Gjevjon
Bibliotekar, førskolelærer, mor og bestemor. Idemessig platform: Troen på kjærlighetens kraft og den frie ytring. Mål: Redelige og ryddige forhold i Nesoddpolitikken.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: