Du er her
Hjem > Aktuelt > Tid for beskjæring av busker og trær

Tid for beskjæring av busker og trær

Dette innlegg er eldre enn 2 år og kan være utdatert.

Beskjæring kan være tøft for mange hageeiere, men det gjør godt. Du klarer neppe å ta livet av en busk eller et tre med beskjæring.

Når det gjelder frukttrær, er det mange fordeler med beskjæring. Treet vil få et lengre og bedre liv. Det gir mer frukt med bedre kvalitet. Et luftig tre er mer motstandsdyktig mot sykdom og råte og mindre utsatt for snøbrekk om vinteren.

Hva beskjæres når
Alle frukttrær som er vanlige i Norge beskjæres på ettervinteren/tidlig vår. Temperaturen skal være over 0 grader, slik at det ikke er fare for frostsprengning i trevevet. Dette gjelder eple- og pæretrær, men også steinfrukt som plomme og kirsebær. Tidligere ble det anbefalt at steinfrukter skulle beskjæres om høsten, men dette har man gått bort fra på grunn av risikoen for sykdom ved høstbeskjæring.

Bærbusker og de fleste andre busker skal beskjæres om våren. Unntaket er vårblomstrende busker som syrin, brudespirea og gullbusk (forsythia). Disse beskjæres rett etter blomstring.

Vintergrønne busker og trær må ikke beskjæres mens det er tele i bakken, men kan beskjæres helt fram til september. Roser skal beskjæres når de er i vekst, altså når knoppene viser seg.

Generelle tips

  • Når det gjelder trær, så er hovedregelen at du tar greiner som vokser innover i treet og greiner som vokser oppover.
  • Hele greinen tas, så langt det ikke er fruktknutet man vil spare. Da kuttes greinen ovenfor disse.
  • Vent ikke for lenge med å beskjære for første gang.
  • Unngå skippertak. Beskjær litt hvert år.
  • Sag ikke toppen av et tre fordi du synes det er for høyt

Bruk god redskap
Når du skal gå løs på beskjæringsjobben, trenger du en skarp og fin sag. Helst en som skjærer i draretningen, da er det enklest å unngå skader på treet, og den er lett å jobbe med. I tillegg trenger du en større greinsaks, pluss en god og skarp hagesaks (rosesaks). Det er viktig at saksen du bruker er skarp slik at du får rene, glatte kutt. Da gror sårene lettere igjen etterpå.

Kilde: Det norske hageselskap

Arild Drolsum

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: