Du er her
Hjem > Aktuelt > Glem ikke de gamle i påsken

Glem ikke de gamle i påsken

Dette innlegg er eldre enn 1 år og kan være utdatert.

Vi nordmenn er et spillende folk. Et folk som spiller spill. Kanskje særlig på hytta, og kanskje særlig i påsken, men også hjemme og på andre tider av året.

Det finnes spill av alle slag. I dag spiller vi mer og mer alene, på PC’en og på mobilen. Gjør derfor et slag for de gamle, klassiske familie- og vennespillene i påsken. Her er litt historie bak noen av de mest kjente spillene du har på hytta og hjemme.

Yatzy
Yatzy.

Vi nordmenn er et spillende folk. Et folk som spiller spill. Kanskje særlig på hytta, og kanskje særlig i påsken, men også hjemme og på andre tider av året.

Det finnes spill av alle slag. I dag spiller vi mer og mer alene, på PC’en og på mobilen. Gjør derfor et slag for de gamle, klassiske familie- og vennespillene i påsken. Her er litt historie bak noen av de mest kjente spillene du har på hytta og hjemme.

Yatzy
Visste du at sjansen for å få Yatzy på de tre slagene du har til rådighet er cirka 4,6 prosent? Gjennomsnittelig får du med andre ord Yatzy cirka hver tjuende gang det er din tur. Siden det er din tur bare femten ganger hvert spill, er det altså større sjanse til ikke å få Yatzy enn til å få det. Men på tre spill skal du ha fått det omtrent to ganger. Da gjelder det å ikke ha nullet den.

Det sies at Yatzy, som nesten alt annet, kommer fra Kina. Og det er mulig at opphavet er derfra, men selve spillet Yatzy er faktisk ikke eldre enn fra 1956. Det er på en måte en familieutgave av poker. Spillet skal ha blitt funnet opp av et rikt kanadisk ektepar som spilte det om bord i yachten sin. Når de hadde venner på besøk, lærte de dem spillet. Spillet ble veldig populært, og alle ønsket seg sine egne utgaver av yacht-spillet. Dermed gikk oppfinnerne til en spillfabrikant, og vips var masseproduksjonen et faktum. Nå regner man med at det selges 50 millioner Yatzy-spill årlig, og at 100 millioner mennesker spiller Yatzy jevnlig.

Ludo
”Ludo” betyr rett og slett ”jeg spiller”, eller kanskje rettere ”jeg leker”, og det er vel kanskje det som foregår når man samles rundt Ludo-brettet. Det er alltid en hårfin balansegang å spille Ludo med de minste i familien, for det er hyggelig helt til familiens yngste blir slått ut idet han er på vei inn til tryggheten i form av de fargede feltene opp mot målgården.

Ludo er et av de eldste spillene man vet om. Også det kommer fra Østen, sannsynligvis fra India og det gamle spillet Pachishi. Det ligner på Ludo slik vi kjenner det, men har seks nummererte skjell i stedet for terninger. Pachishi er for øvrig en videreføring av det enda eldre spillet Chaaupar, som man mener var i bruk allerede på 1400-tallet.

Det første moderne og mer barnevennlige versjonen av disse spillene skal ha dukket opp i England i 1862 under navnet Puchese. Og så, i 1896 ble en enda mer modernisert utgave lansert, også det i England, denne gang under navnet Ludo.

Monopol
Visste du at da Charles B. Darrow kom til brettfabrikanten Parker Brothers med sin nye oppfinnelse, så ville de ikke ha den? Begrunnelsen var at det var 52 designfeil på brettet, og dessuten var det altfor innviklet. Året var 1934, altså midt under den store depresjonen i USA, og Charles var en av millioner arbeidsløse. Han lot seg ikke knekke, tross avslaget hos Parker. Med hjelp av en venn som var boktrykket, klarte han å produsere 5000 håndlagde eksemplarer av spillet, og dem solgte han til et fremmelig varehus i Philadelphia under navnet ”Monopoly”. Spillene ble revet bort, og etterspørselen økte med en gang. Charles hadde ikke sjanse til å dekke den, så han gikk like godt til Parker Brothers igjen. Denne gangen sa de ja.

Alle monopolspillere vet at spillet kan vare i timevis, ja i dagevis. Verdensrekorden er visstnok 70 dager i strekk. Det er solgt over 200 millioner Monopol-spill, og det er kommet ut på 26 forskjellige språk.

Scrabble
Scrabble er ikke for pyser. Det er godt tenkt, og det kan være hyggelig en stund. Helt til det blir for mange heftige diskusjoner om dialekt- og genitivsord. I likhet med Monopol stammer Scrabble fra USA, og akkurat som Monopol ble det oppfunnet under depresjonen. Den arbeidsløse arkitekten Alfred Mosher Butts, likte å spille spill. Men han likte ikke terningspill fordi han anså det som ren flaks, og han likte ikke sjakk fordi det var forbeholdt hjerneeliten. Derfor utviklet han et spill som besto av litt flaks og litt dyktighet, og kalte det ”Lexico”. Det er forløperen til Scrabble.

Alfred gikk også til Parker Brothers med spillet sitt, og hva gjorde Parker Brothers? Helt riktig: Sendte Alfred hjem igjen. Men Alfred var sta. Han lagde 200 spill selv, som han ga bort til venner og kjente. Det tok ikke av med en gang slik Monopol gjorde. Først etter krigen fant han noen som ville satse på spillet. Noen små justeringer, en navnforandring, og så var det moderne Scrabble lansert og registrert.

Da Alfred Mosher Butts døde i 1993, hadde han rukket å se det første verdensmesterskapet i Scrabble, og at spillet var spredt til 121 land og 29 forskjellige språk.

Kilde: ”Opptatt” av Atle Nielsen. Dinamo Forlag 2004

Arild Drolsum

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: