Du er her
Hjem > Fokus > På en knaus over Fylkesvei 157

På en knaus over Fylkesvei 157

Dette innlegg er eldre enn 2 år og kan være utdatert.

Av Tor Fagerland, redaktør i Foreningsnytt

Da Trevor Ford, født i Tasmania og oppvokst i Oxford, møtte Berit Elsa Ellingstad fra Nesodden i 1960, la han raskt England bak seg, og ble nesodding. Skuddet fra Amors bue resulterte i en innertier, noe som etter hvert genererte pikebarnet Ann-Turi. Jenta som etter hvert ble journalisten, folkemusikeren og forleggeren på Fjellstrand med mer enn 20 boktitler på utgiverlisten.

Det finnes ikke så mange tobente Forder på Nesodden, hvilket burde innebære at de fleste lesere vet hvem hun er. Ann-Turi er, som man forstår, en ytterst mangfoldig og aktiv person. Og veldig nesoddensk – nesoddensk i den forstand at hun er bosatt i et sjarmerende kråkeslott omgitt av trær og fjell, hvor hun bedriver kreativ virksomhet. Sammen med sin musiker-mann, Gjermund Kolltveit, har de oversikt over sitt musikalske og litterære univers fra et arbeidsrom, svært så velfylt med noter, bøker, instrumenter og datamaskiner.

At de har umiddelbare planer om å fraflytte denne basen, synes mer enn tvilsomt. Ann-Turi er nemlig uhelbredelig nesoddpatriot, med en morsslekt som går tallrike generasjoner tilbake på halvøya. Hun lever et aktivt liv, og har innsett at livet bak tastaturet trenger en fysisk motvekt, noe hun realiserer ved å utfordre biltrafikken på den kronglete og trange fylkesvei 157, iført joggesko, vilt blikk og refleksvest. Her dyrker hun livsutfordrende intimitet med innpåslitne kjøretøyer av ymse slag, kilometer etter kilometer. Kanskje synger hun også litt på sin eksosduftende arena?

Synge gjør hun i hvert fall på arenaer utenom fylkesveien. Tallrike er de nesoddinger som har fått besøk av Ann-Turi og Gjermund med et repertoar som ofte inneholder folkloristiske innslag. Folkemusikk fra Nesodden er en gjenganger. I barndommen ville Ann-Turi bli arkeolog. Slik ble det jo ikke, men som hun selv sier: Jeg ble jo gift med en musikk-arkeolog. Ved siden av sin utøvende musikervirksomhet er Gjermund nemlig også musikkforsker. Sammen har de da utgitt et album, nettopp om folkemusikk fra Nesodden.

Et Nesodden hun håper vil kunne bevare sin grønne egenart til evig tid …

Foto: Ståle Lidsheim

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: