Du er her
Hjem > Miljø > Stilig frokostbesøk

Stilig frokostbesøk

Av og til dukker stillitsen opp på foringsplassen utenfor vinduet, og blant våre småfugler er det få som kan konkurrere med den i sin fargeprakt.

Her i landet er stillitsen relativ sjelden og sees mest om vinteren. Den streifer da omkring i små flokker, gjerne i tettbygde strøk, og besøker løkker og andre åpne steder hvor det vokser borre, tistel og andre høye kurvplanter. Frø av slike ugressvekster som stikker opp over snøen, er stillitsens viktigste vinterføde.

Fuglen er tillitsfull og lar seg ofte betrakte på nært hold. I sommerhalvåret ser vi den sjelden, og sikre redefunn ble ikke gjort før i 1950-årene. Men siden er det funnet en god del reder omkring Oslofjorden og på Jæren.

Den vakre stillitsen er også en flink sanger. Det er kanskje ikke rart at den er populær i Mellom Europa, dessverre så populær at den ofte fanges og settes i bur. Det pussige navnet har stillitsen fått på grunn av lokketonen, som ofte gjengis som ”stiglitt”. Både hann og hunn synger, og begge kjønnene har lik farge. Den får 4-6 egg i mai-juli, som ruges av hunnen ca. 13 dager. Ungene flyr etter ca. 16 dager.

Kilde: ”Norges fugleliv”. Det Beste A/S, 1971

Arild Drolsum

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: