Du er her
Hjem > Fokus > Demokratiets røst

Demokratiets røst

Dette innlegg er eldre enn 2 år og kan være utdatert.

Av Tor Fagerland, redaktør i Foreningsnytt

Det nærmer seg kommunevalg. Innbyggerne skal endelig få anledning til å gi sine folkevalgte karaktererer etter fire års lokal maktutøvelse.

En artikkel i selveste Aftenposten, datert 27/8 1971, gir et inntrykk av hva Nesoddens befolkning var opptatt av før kommunevalget for 46 år siden. Legg merke til at de tilstedeværende partienes talsmenn stadig vekk ble provosert til å gi sin mening til kjenne.

Artikkelen forteller ikke konkret hvilken form disse provokasjonene hadde, men det vitner jo om at sambygdingene i salen hadde et merkbart engasjement. Meningskåtskap er jo heller ikke ukjent i dag, skulle vi mene. At forsamlingen først og fremst var opptatt av lokale saker, viser SFs mislykte forsøk på å la EEC bli et diskusjonstema. (I dag SV og EU). Som kjent var det EEC/EU-valg det påfølgende året.

Det er også interessant å merke seg at en nykomling var dukket opp på den lokale politiske arenaen: «Aksjon Kontakt». Partiet hadde som målsetting å bryte ned alle partigrenser og oppfordret til å slutte å leke rikspolitikere, og heller konsentrere seg om å løse konkrete saker. Partiet skulle ha seg frabedt å måtte binde seg til noen bestemt (politisk) bjelleku.

Ikke alle var like begeistret for den upolitiske kalven, blant annet fordi den ikke hadde et fast grunnsyn å gå til valg på. Partiet henviste da til en brosjyre utgitt i 6000 eksemplarer, som blant annet satte fokus på langtidsprioriteringer som rehabilitering av eldre boligstrøk, en bred analyse av trafikkproblemene og opprettholdelse av båtrutene i Bunnefjorden.

Som vi vet i dag eksisterer hverken Aksjon Kontakt eller båtrutene i Bundefjorden lenger. Lokale trafikkproblemer eksisterer jo, men er vel til å leve med? Blant sentrale problemstillinger folket virkelig var opptatt av, finner man flere saker som fremdeles har en viss aktualitet, bl.a: boligbygging, vannforsyning, kloakkproblemer, forurensing, friarealer, miljø- og naturvern og behovet for flere arbeidsplasser på Nesodden. Denne klagesangens melodiske gjenkjennelse er vel åpenbar for de fleste, nesten et halvt århundre senere …

At SF (SV) forsøkte å dele Nesodden i øst-vest-soner; et slags Ullern – Stovner-syndrom, ble ikke spesielt hjertelig omfavnet av de fremmøtte, og forsøket ble av artikkelforfatteren etterhvert karakterisert som «noe overdrevet».

Det er kanskje i tidligste laget å ønske godt valg, men vi kan i hvert fall ønske hverandre god vår!

 

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: