Du er her
Hjem > Aktuelt > Unngå torv i hagen, kjøp torvfri jord

Unngå torv i hagen, kjøp torvfri jord

Dette innlegg er eldre enn 2 år og kan være utdatert.

Mye av plantejorda du finner på hagesentrene er ikke jord, men nesten 100 % torv.

En undersøkelse som Framtiden i våre hender gjorde i 2015 viste at torvinnholdet i hagejord på forbrukermarkedet i gjennomsnitt hadde 86 % torv. Denne jorda ble blant annet solgt som plantejord, blomsterjord, reparasjonsjord og naturgjødsel. Selv om det de siste årene har blitt satt oppmerksomhet på dette, og det har begynt å komme mange alternativer, er bildet fortsatt urovekkende.

Hva er negativt med torv?

Torv er enkelt fortalt ødelagt myr. For å ta ut torv blir myrer drenert og torva gravd ut. Leveområdet til en lang rekke dyr og planter blir ødelagt, og enorme mengder CO2 blir sluppet ut i atmosfæren. Dessuten er en torvmyr også en vesentlig aktør for å unngå flommer. Myra kalles av enkelte forskere for Norges regnskog, så la oss ta ansvar! Hagestell bør være en miljøvennlig aktivitet.

Torv inneholder ingen næringsstoffer som plantene dine trenger og evner dårlig til å holde på det den tilføres. Den må derfor gjødsles mye og jevnlig. Torv tørker lett ut og når den er helt tørr er den vanskelig å vanne opp igjen. Den faller sammen etter et år i en krukk og blir kompakt og ekkel. Og torv er ikke noe gøy sted for mikrolivet.

Den billigste jorda på hagesentrene er ofte torvbasert. Les nøye på baksiden av sekken for å se på innholdet, og står det ”Sphagnum”, styr unna. Det er nemlig torv.

Torvfri jord

Skikkelig jord er jord laget av godt omdannet kompost, eller av naturen selv over mange år. Kompostjord tilfører mikroliv, amøber, bakterier, mark og småkryp, altså alle de gode velgjørerne som bryter med næringsstoffer i jorda, slik at plantene kan ta dem opp. I motsetning til torvjord, som ofte må skiftes ut hvert år, kan kompostjord gjenbrukes år etter år så lenge en bare tilfører litt ny kompost.

Hvis du ikke kan lage din egen kompost, er det i dag mulig å få kjøpt god kompostjord flere steder. Mange avfallsselskaper selger kompostbasert, torvfrijord. Hos dagligvarekjedene kan du få kjøpt riktig jord, og trenger du større kvanta, har det blitt flere alternativer å velge mellom på hagesentrene. Noen alternativer vil inneholde litt torv, og det er i noen tilfeller i orden, for skal du så frø, prikle eller ha jord til små krukker, kan nemlig ren kompostjord bli for kompakt.

Firmaet ”Grønn vekst” er en produsent av forskjellige typer kompostjord. De selger i utgangspunket jord i store kvanta, men det er også mulig å få kjøpt jord som kan fraktes med en henger. Trenger du ikke så mye jord selv, så kanskje flere kan gå i sammen. ”Grønn vekst” har et utsalgssted på Nesodden, nemlig på Søndre Granerud.

Framtiden i våre hender har på sitt nettsted laget en oversikt som kan hjelpe deg til å finne riktig jord. Du finner den på framtiden.no , hvor du kan søke på Jordguiden. Kompostportalen.no er også et nyttig nettsted.

Arild Drolsum

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: