Du er her
Hjem > Aktuelt > Kom mai du skjønne, milde, med såtid, jernnetter og Hallvarsmesse

Kom mai du skjønne, milde, med såtid, jernnetter og Hallvarsmesse

Dette innlegg er eldre enn 1 år og kan være utdatert.

I uken 10. til 16. mai er det vår for alvor. Vårblomstene dekker bakken og løvtrærne blir grønne. Nå skal kornet sås, men samtidig kommer de farlige jernnettene. Den største merkedagen er Hallvardsmesse som feires 15. mai.

Kom mai, du skjønne, milde,
gjør skogen atter grønn,
og la ved bekk og kilde
fiolen blomstre skjønn.
Hvor ville jeg dog gjerne
at jeg igjen deg så!
Akk, kjære mai, hvor gjerne
gad jeg i marken gå!

Nå stiger sevjen – drikk den
Våren er en årstid der hele naturen våkner til liv igjen etter vinterens nattesøvn. Vi mennesker kan også kjenne det, – hvis ikke allergien plager oss for kraftig. Uansett bør du drikke litt bjørkesaft. Den sevjen anses fra gammelt av å være svært vitaminrik. Den skal også ha stor styrkende og legende effekt, – og god virkning på allergi.

Bjørkesaften er best tidlig på våren. Se etter de små grønne museørene på treet, når bjørken er i ferd med å springe ut. Bor et hull i stammen og la saften piple. Det kan renne ut flere liter i døgnet. Tapp bjørkesaften på flasker og ta deg en god dram et par ganger om dagen.

Hellige Hallvard blir Oslos helgen
primstaven finner vi symbolet for en møllestein på den 15. mai. Dagen kalles Hallvardsmesse og er til minne om Hallvard Vebjørn fra Lier (1020-1043).

En maidag skulle Hallvard ro over Drammensfjorden. Da kom det løpende en kvinne som var på flukt fra forfølgere som ville straffe henne for tyveri. Hallvard tok henne med i båten, men de ble innhentet. Hallvard ba for hennes liv og sa han var villig til å betale en bot. Men en av forfølgerne drepte Hallvard med en pil. Deretter drepte de kvinnen. De bandt en tung møllestein rundt halsen på Hallvard og senket ham i sjøen. Men lenge etter fant de liket flytende på sjøen sammen med møllesteinen. Det ble selvsagt ansett som et under. Han fikk en storstilet begravelse i sin hjembygd Lier.

Etter begravelsen vokste Hallvards ry og han ble dyrket som en martyr. I 1053 flyttet kong Harald III (Sigurdsson) Hardråde (1045-66) Hallvards lik til Oslo. Det ble lagt i et praktfullt sølvskrin bak høyalteret i Mariakirken. Da Oslos domkirke, St. Hallvardskirken, ble ferdig rundt 1130, ble skrinet flyttet dit.

Hallvard ble skytshelgen for Oslo og er det fremdeles. I 1344 tok Oslo i bruk et bysegl med fremstilling av St. Hallvard-legenden. Hallvard er avbildet på dagens byvåpen.

Oslos byvåpen

Nå er det såtid
Hallvardsmesse er også et merke for såtid. På Østlandet var den beste såtiden tre dager før og tre dager etter Hallvardsmesse. Nordpå startet man såingen på denne dagen. Rakk man ikke å så før 27. mai, ville ikke kornet rekke å bli modent. Den 15. mai er også dagen da man skulle slippe ut buskapen.

Men vårens Jernnetter kommer også
I disse nydelige vårdagene kan det komme en kuldeperiode. Nettene fra 12. til 14. mai kalles fra gammelt av jernnettene. Navnet er hentet fra et gammelt ord, hjarn, som betyr hardfrosset snø. Navnet kommer av nattefrosten som kan gi store skader i naturen, spesielt skader på blomstringen. Jernnetter brukes også om en periode på høsten.

I skrivende stund ser det ut til at jernnettene har kommet noen dager for tidlig, og i år er skadene på fruktblomstene store flere steder i landet.

Det ser ut som om klimaendringene har medført at dateringen på primstaven blir litt sen. Blant annet er det nå kommet indikasjoner på at bjørken spirer tidligere år for år.

Kirsebærtrær i blomst
Tormod BjørnstadTormod Bjørnstad
Tormod Bjørnstad
Bakgrunn som lærer, forlagsredaktør, daglig leder og konsulent. Opptatt av medvirkning og nye demokratiske modeller i lokalpolitikken. Lang erfaring som amatørmusiker.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: