Du er her
Hjem > Kommentar > Når Trump blir 1000 år gammel

Når Trump blir 1000 år gammel

Dette innlegg er eldre enn 2 år og kan være utdatert.

Tenk deg Donald Trump hengende fra taket i en kunstig livmor sammen med andre rikinger i et bevoktet hvelv, mens vanlige folk steker gnagere over bål på gatene i et forsøk på å overleve.

Scenarioet er kanskje ikke så usannsynlig som det kan virke.

Trump og de andre rikingene kan kanskje ved å investere i bioteknologi (https://massivesci.com/articles/science-funding-research-inequality-billionaires/) om ikke lenge få kunstige, vitale organer og tilnærmet evig liv.

Problemet er at de likevel kan dø. Et fall fra en høy bygning eller et skudd i hodet vil de ikke overleve. Ulykker og vold er deres achilleshæl. Derfor låser de seg inne, livredde for å bli drept, med udødelighet å miste.

Vanlige folk har ikke råd til dyr bioteknologi i en slik framtid. Vi blir mer og mer en pariakaste som blir overlatt til seg selv.

I artikkelen ‘Are we about to witness the most unequal societies in history?’ (https://www.theguardian.com/inequality/2017/may/24/are-we-about-to-witness-the-most-unequal-societies-in-history-yuval-noah-harari) beskriver Yuval Noah Harari hvordan bioteknologi i kombinasjon med kunstig intelligens i verste fall kan resultere i både sosiale og biologiske kaster.

Hvis kunstig intelligens og roboter tar over vanlige folks jobber uten at det blir skapt tilstrekkelig med nye jobber, mister arbeiderne sin makt. Streiker er ikke lenger en trussel for overklassen hvis arbeiderne ikke jobber. Vanlige folk er ikke nødvendige for samfunnet og overklassen lenger.

Bioteknologi kan ikke bare øke levealderen til de som har råd til den. Bioteknologi kan kanskje også gjøre dem sterkere og smartere enn vanlige folk. Vanlige folk kan da bli som dumme dyr i øynene på den biologiske og økonomiske overklassen. Overklassen behandler dem deretter.

Bioteknologi og kunstig intelligens kan også øke forskjellene mellom rike og fattige land, siden de rike landene vil ha større tilgang på begge. (https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-34582001000300004)

Mens vi står på en gate med forfalne og forlatte bygninger og steker gnagere over åpen ild, henger altså Trump og vennene hans inne i et bevoktet hvelv og er livredde for å bli angrepet eller forulykke. Hva driver de med der inne?

I humorklassikeren ‘The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy’ beskriver forfatteren Douglas Adams vesenet Bowerick Wowbagger. Wowbagger blir udødelig etter en ulykke. Til å begynne med liker han å gå i andres begravelser og flire hånlig. Så begynner han å kjede seg. Han bestemmer seg for å fornærme alle vesener i universet personlig. Han flyr rundt i romskipet sitt for å finne dem, konfrontere dem og fornærme dem.

Trump liker allerede å twitre fornærmelser. Når kjedsomheten i hvelvet tar ham, kan vi se for oss bitrere og bitrere, grovere og grovere fornærmelser mot alt og alle.

(Tror du kanskje ikke Trump kan slippe unna med dette? Tenk over hva han allerede har sluppet unna med.)

Vil vi ha Trumps fornærmelser i 1000 år til, i stadig større omfang og krasshet? Vil han?

Hvis det ikke er slike tilstander vil ha i fremtiden, er det viktig å ha øynene åpne for at noe lignende faktisk kan skje. Om ikke med Trump og jeg, som er for gamle i forhold til den teknologiske og bioteknologiske utviklingen, så med fremtidige generasjoner.

Og, som Harari skriver: Skjer det først en inndeling i biologiske kaster, er den fryktelig vanskelig eller umulig å reversere.

Det gjelder å være på vakt. Det gjelder å forlange av de styrende at de er oppmerksomme på dette. Det gjelder å kreve at vi gjør hva vi kan for å unngå at vitenskapelige fremskritt snur seg mot folket og skaper et nytt kastesystem.

Espen Munch

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: