Du er her
Hjem > Dokumentar > Nesodden IF Taekwondo – Den lille klubben med det store nettverket

Nesodden IF Taekwondo – Den lille klubben med det store nettverket

Dette innlegg er eldre enn 2 år og kan være utdatert.

I gymsalen på Jaer Skole trener en liten gruppe Taekwondo utøvere 3 dager i uken. På det meste er det 20 personer på trening samtidig i alderen 9 – 53 år, men vi har plass til flere. Alle trener sammen, voksne og barn, med fokus på bredde. En liten familie/vennegjeng som gleder seg til trening, som utfordrer hverandre og hjelper hverandre til å bli bedre. Vi fokuserer på bredde og egenutvikling i fellesskap, ikke på topp-idrett, men legger også til rette for deltagelse i lokale stevner for de som vil. Her er det kondisjonstrening, balanse, mønster og kamp – og alle ønsker det samme, å bli gode nok til å klare graderingen til neste beltegrad.

Taekwondo
Taekwondo

Som en del av Nesodden Idrettsforening har vi allerede et stort nettverk av idretter på Nesodden, men når vi ønsker å trene Taekwondo utenfor egen klubb, eller få inspirasjon av andre, så oppsøker vi klubber i TTU nettverket. Vi har en søsterklubb i Ski og to i Oslo i tillegg til over 30 klubber ellers i landet og i utlandet.
TTU (Traditional Taekwondo Union) er vår utvidede familie med 2300 medlemmer, hvorav 30 mastere og to Grand Mastere – Grand Master Cho Won Suup er den høyeste graderte Taekwondo Master i Norge med 9 DAN
og vår øverste leder og inspirasjonskilde.
I TTU møtes vi til Vinterleir i Ski i desember, Nyttårsleir i Bruvik i januar og til Sommerleir i regi av en av medlemsklubbene i juli måned, med mye samhold også på tvers av klubbene. Vi gleder oss til å reise til Evje nå i sommer for å trene sammen der, trolig blir vi totalt ca 300 deltagere. Dit kommer det også instruktører fra Korea og vi trener både i de mer «vanlige» hvite Taekwondo draktene og i tradisjonell
Dobok etter mønster fra de klassiske, mer tradisjonelle draktene fra Korea. Foreldre og søsken er ofte med på leiren og det blir som en familieferie med trening.

 

 

Traditional Taekwondo Union – TTU – er en Europeisk vennskapsorganisasjon. TTU’s intensjon er å opprettholde de prinsippene og verdiene som eksisterer i taekwondo, som til en viss grad har blitt glemt mens kampkunsten vår har utviklet seg til en «kampsport».

Trening.
Trening.

TTU ble grunnlagt i 1996 på Jevnaker i Norge. Grunnleggeren var Grandmaster Cho Woon Sup, en godt kjent taekwondomester i Skandinavia. Han var den første koreanske mesteren som kom til Danmark. Dette var i 1976. Han instruerte flere taekwondoklubber i København-området mens han jobbet for den Koreanske ambassaden og for Korean Air. Grandmaster Cho flyttet til Norge i 1987, og fra sitt hjem i Bergensområdet reiser han rundt til alle de forskjellige TTU-klubbene.

Grandmaster Cho Woon Sup ble født 5 februar 1952 og vokste opp i en liten by som het Chonju, sørvest i Korea. Dette er et område i Korea hvor det er sterke historiske røtter til kampkunst lengre tilbake en TKD sin historie.
En streng far tok den da 11 år gamle Cho med seg til en venns Dojang. Dette gjorde faren fordi han mente at gutten hadde behov for å trene TKD. Cho hadde vært mye syk og var en blek, stille, tynn og beskjeden gutt som selv ikke hadde særlig interesse av å lære kampkunst på dette tidspunkte. Korea hadde blitt fri fra Japans 40 år gamle okkupasjon av landet like etter andre verdenskrig. Men på slutten av 50-tallet var det ennå ikke blitt en allmenn utbredt vane i landet å trene TKD.
Grandmaster Cho flytter til Danmark 1 januar 1977, så til Norge i 1987. Grandmaster Cho var den første Koreanske instruktøren som bosatte seg i det kalde Nord. Han startet å instruere i klubber rundt København samtidig som han jobbet på den Koreanske ambassaden og Korean Air. Grandmaster Cho flyttet til Norge i 1987 og bosatte seg den gangen i Hønefoss og ble hovedtrener for Ringerike TKD. Han underviste også mange andre klubber.
I 2000 bosatte han seg i Bergen hvor han nå underviser ukentlige timer for Centrum TKD og andre klubber. Han reiser ofte til mange klubber rundt om i Scandinavia for å undervise i helgene. Han har nå levd over 25 år i Skandinavia, og denne delen av verden har funnet et stor plass i Grandmasterens hjerte.

.

Meningen med TTU er å trene taekwondo på en mer tradisjonell måte. TTU ble grunnlagt som en motvekt til den dominerende sports-siden av taekwondo, som har utviklet seg etter at taekwondo ble godkjent som en olympisk sport. TTU jobber for å ta vare på de gamle verdiene gjennom respekt og disiplin i treningene. Ønsket er at disse verdiene som læres gjennom treningen vil påvirke utøverne i deres daglige liv også.
De viktigste elementene i treningen er de grunnteknikkene som blir brukt i poomse, avtalt kamp, frikamp og selvforsvar. Verdiene og prinsippene er gamle, men for å forsikre likhet blir det grunnleggende fra Kukkiwon brukt.
For medlemmene og instruktørene tilbyr TTU mange aktiviteter. Blandt disse er leirer, kurs, seminarer og trening i Korea. Flere av kursene og seminarene er en kombinasjon av basic, poomse og frikamp.
I øyeblikket er det klubber i følgende land Norge, Danmark, Island, og Tyskland.

TTU er ingen konkurrent til de forskjellige nasjonale organisasjonene, men håper å være et fint suppliment til disse. Vi ønsker også å gi utdanning til de høyere graderte eller til de som ikke “tilhører” en spesiell master. Det er mange instruktører og utøvere som søker en større og videre forståelse for hva taekwondo handler om. TTU kan gi dette til sine medlemmer gjennom sin organisasjon.
TTU har som mål og bygge opp en bred og stabil gruppe av utdannede instruktører og mastere som kan gi inspirasjon og stabilitet i klubbene.
TTU er en organisasjon basert på demokratiske prinsipper, og vi jobber hardt for å utvikle oss basert på erfaringen til våre medlemmer og instruktører. Dine muligheter til å utvikle deg som en kampkunst utøver og instruktør sammen med TTU er mange.
De siste årene har GM Cho’s hjem i Bruvik på Osterøy utenfor Bergen også vært Norsk Koreansk Kultursenter.
Ada Størmer Papatheocharis

Ada Størmer Papatheocharis

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: