Du er her
Hjem > Aktuelt > Nasjonaldagen, gjøken og bjørnen er her

Nasjonaldagen, gjøken og bjørnen er her

Dette innlegg er eldre enn 1 år og kan være utdatert.

Hipp, hipp, hurra
Uken 17. til 24. mai er nok mest preget av vår nasjonaldag den 17. mai. Det er en festdag der alle kler seg i finstas og feirer landet i rødt, hvitt og blått.

Men denne uken har fra gammelt av også noen andre merkedager:

Erikmesse 18. mai
Dagen er til minne om svenskekongen Erik 9. som regjerte fra 1150 til 1160. Han er Sveriges nasjonalhelgen og døde denne dagen for 859 år siden.

Kong Erik arbeidet for å sikre kristendommen i Sverige. Men han dro også på korstog til Finland og tvang den nye religionen på dem. Han ble drept av den danske prinsen Magnus Henriksen.

På denne merkedagen skulle bøndene på Østlandet være ferdig med våronna denne dagen. Nå skulle de ta fatt på neverfletting og tjærebrenning. I mange bygder skulle buskapen ut på beite.

Har du hørt gjøken i år? Hvis ikke du får høre gjøken før Erikmess, blir det et dårlig år. Og hvis den galer i svart skog, blir sommeren våt og kjølig. Sommeren blir spesielt dårlig hvis du hører gjøken nær huset ditt.

Nå har telen gått og du kan sitte på barmark.

Få potetene i jorden
Dyrket man poteter, skulle de i jorden innen den 20. mai. I gamle dager dyrket man bygg og poteter på samme jorde, annethvert år. Den gangen visste de at man ikke kunne dyrke korn på samme åker, år etter år.

Nå har bjørnen våknet fra vinterdvalen

Nå våkner bjørnen
I følge primstaven våkner bjørnen fra vinterdvalen på merkedagen Bjørnevok, den 22. mai.

I følge legenden kom jomfru Maria engang til en elv som hun ikke klarte å komme over. Da kom det labbende en bjørn, og Maria ba ham om hjelp. Bjørnen var villig til å ta henne på ryggen, og fikk henne over til den andre siden. Da sa jomfru Maria:

– Som takk skal du få ligge hele vinteren i hiet ditt. Du trenger ikke annet enn å suge på labben, og bare en gang skal du snu deg.

Derfor kan bjørnen sove en lang, rolig vintersøvn, en vinterdvale i et lunt hi. Den snur seg bare én gang, på Kyndelsmessedag den 2. februar.

 

Tormod Bjørnstad
Tormod Bjørnstad
Bakgrunn som lærer, forlagsredaktør, daglig leder og konsulent. Opptatt av medvirkning og nye demokratiske modeller i lokalpolitikken. Lang erfaring som amatørmusiker.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: