Du er her
Hjem > Kommentar > Kan klokketårnet vårt nå betegnes som frittstående?

Kan klokketårnet vårt nå betegnes som frittstående?

På Nesodden er det bare Nesodden kirke og klokketårnet på Tangen som har blitt beæret med det Blå informasjonsskiltet. Et slikt skilt skal kun plasseres på et sted knyttet til en betydningsfull person, en historisk begivenhet eller bygning.

På klokketårnets Blå skilt står det blant annet: ”Norges eldste frittstående tåkeklokke”. Men kan vi nå lenger si at klokketårnet ligger der frittstående? Frem til byggingen av den nye Signalen har vel alle vært enige om at klokketårnet har vært frittstående. Men etter som Signalen sjøbad har reist seg, er det mange som er sjokkerte, skuffet eller lei seg over at klokketårnet delvis har blitt pakket inn med et intetsigende restaurantbygg.

Frittstående
Adjektivet frittstående blir i ordboken til Det Norske Akademis beskrevet slik: ”som (konkret) står fritt, for seg selv, i viss avstand fra omgivelsene”.

Det er dessverre ikke lenger tilfelle for vårt, nye historiske landemerke. For nå vil vi få et monster av en bygning som stiller klokketårnet i bakgrunnen. Ikke frittstående som de andre klokketårnene i Oslofjorden, Elle, Søndre Langåra og Figgjeskjær.

Når Blå skilt skal utformes får man noen teksttips. Blant annet står det: ”Unngå å ta med opplysninger som lett kan endres over tid. Skiltet vil mest sannsynelig overleve oss og andre etter oss”. Nesodden kommune og utbygger av Signalen brukte ikke mange månedene for å gjøre klokketårnet langt mindre frittstående enn det fortjener. Og selvsagt som Nesodden historielag fortjener for sin store innsats.

Signalen under byggeprosess.
Signalen under byggeprosess.

Ordføreren og kommunen
Ordfører Truls Wickholm sier til Amta at han gleder seg til å sitte på taket på Signalen med utsikt over Oslo, fjorden og klokketårnet. Jeg måtte gni meg i øynene for å sjekke om jeg leste riktig, for dette var jo Reinne ord for penga. For fra store deler av sjøen vil man ikke nå se særlig mye av klokketårnet, men fra takterrassen på Signalen vil utsikten være upåklagelig. Men var det slik vi ville ha det? Jeg har spurt meg selv mange ganger i det siste. Hvor har politikerne og administrasjonen vært i planleggingen av Signalen? Er det ingen som har spurt seg om hvordan bygningen naturlig skulle falle sammen med klokketårnet? Det er sikkert ikke så lett å se alle skjær i sjøen på bakgrunn av tegningene, men litt egenvurdering er jo alltid tillatt. For meg virker det som om at tankene kun har vært fokusert på å få ferdig serveringsstedet, koste hva det koste vil. Og det har kostet klokketårnets frihet.

Allmennhetens tilgjengelighet til strandsonen
I mange saker som kommunen behandler, og avslår, i forbindelse med tiltak innenfor strandsonen, refereres det til at det skal legges vekt på å opprettholde og forbedre allmennhetens tilgjengelighet til strandsonen fra landsiden og sjøsiden. Slik det nå ser ut etter byggingen av Signalen sjøbad, er allmennhetens tilgang til strandsonen helt redusert. Tidligere kunne alle ferdes på sjøsiden av den gamle Signalen. Nå er bygget stort sett plassert utover hele den tidligere gangveien, slik at det ikke er mulig å gå langs hele bygget. Men her har kanskje utbygger fått en dispensasjon? Eller kanskje er dette noe som kommer med tiden. Ikke vet jeg. Synes bare det er viktig å gjøre oppmerksom på denne viktige detaljen for allmennheten.

Arild Drolsum

2 thoughts on “Kan klokketårnet vårt nå betegnes som frittstående?

  1. Dette er bare sjokkerende , det var en del protester når tegning ble lagt ut , vi ville ikke ha det så nær så det dekket for klokketårnet , og vi protesterte på høyden , . Vi sa også at det måtte være mulig å se klokketårnet ved innseiling , det er jo dette som var kjennemerket Signalen ..Hvordan kan Nesodden Kommune godkjenne dette .?
    Tragisk, det er ikke dette vi håpet på .,gamle signalen restaurant , var jo idyllisk , hvorfor ble den revet . For meg nå er stedet ødelagt .
    For en del år siden var jeg med mine barnebarn og så på båtres , da var hele område fullt av mennesker langs kanten . Vi satt på steinene , og enkelte badet . Nå er det ikke mulighet til det . Da var restauranten der også ..
    Nei her har kommunen ødelsgt idyllen

  2. Her må det ligge til grunn et kommunalt flertallsvedtak fra plan og bygg. Et flertallsvedtak gjort av våre lokalt valgte politikere. Til høsten er det lokalvalg igjen, og vi bør få vite hvem som utgjorde dette flertallet. Det bør vi ta med oss når de kommende representantene står på Tangen for å fiske våre stemmer.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: