Du er her
Hjem > Aktuelt > Kristi himmelfart, vin og melk

Kristi himmelfart, vin og melk

Uken 25. til 31. mai har ingen viktige faste merkedager. Men i år skal vi feire Kristi himmelfartsdag i denne uken. Dessuten er det hyggelige merkedager for vindyrkere og melkebønder.

Vinens skytshelgen. 25. mai kalles Gamle Urban og er til minne om Urban 1, han var pave fra 222 til 230. Hvis solen skinner på denne dagen, vil det bli et godt år for korn og en god bærhøst. Åker som er sådd etter denne dagen, vil neppe bli moden. Urban er blitt regnet som skytshelgen for vindyrking.

Kristi himmelfartsdag. I år faller denne dagen på torsdag 30. mai. Det er en bevegelig kristen helligdag som feires 40 dager etter påske. Derfor er det alltid på en torsdag. Dagen er til minne om at Jesus var ferdig med sitt virke på jorden, og dro opp til himmelen.

Melkebondens merkedag. 31. mai kalles melkedagen. I moderne tid er denne flyttet til dagen etter, den 1. juni. I 2001 markerte man for første gang denne merkedagen som FN hadde etablert.

Dagen er også til minne om den hellige jomfru Petronella, en fornem romersk kvinne. Legenden forteller at hun hadde lovet at hun aldri skulle gifte seg. Da en høytstående romer fridde til henne, ba hun om tre ukers betenkningstid, – og dem brukte hun til å sulte seg i hjel.

 

Tormod Bjørnstad
Tormod Bjørnstad
Bakgrunn som lærer, forlagsredaktør, daglig leder og konsulent. Opptatt av medvirkning og nye demokratiske modeller i lokalpolitikken. Lang erfaring som amatørmusiker.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: