Du er her
Hjem > Aktuelt > «Vi krever endring nå!» Skoleelever over hele verden deltar i kjempestreik for klimaet

«Vi krever endring nå!» Skoleelever over hele verden deltar i kjempestreik for klimaet

Dette innlegg er eldre enn 2 år og kan være utdatert.

– De voksne har skapt verdens største problem, uten å gjøre noe med det. Nå har det gått for langt, og vi må gjøre noe, sier miljøaktivisten Mari i en dokumentarfilm. En stor internasjonal skolestreik gjennomføres 24. mai i 110 land. Den unge svenske aktivisten Greta Thunberg vinner pris etter pris for sin store innsats.

Fredag 22. mars deltok over 40 000 skoleelever i klimastreiken i Norge. En måned senere, 24. mai, gjennomføres det en ny internasjonal streik. Det blir streik i over 30 norske byer, og internasjonalt er oppslutningen stor. Over 110 land skal delta med streik i nesten 1300 byer.

Vanvittig stort
– Dette er ungdommenes mulighet til å bruke stemmen sin. Sist gikk det over all forventning, så vi vet ikke om det blir like stort oppmøte denne gangen. Vi tror tusenvis av elever vil streike for klimaet også denne gangen. Men på verdensbasis kommer dette til å bli vanvittig stort, sier lederen i Natur og Ungdom, Gaute Eiterjord, til Aftenposten.

I den forrige internasjonale klimastreiken deltok over 1,4 millioner mennesker rundt verden. Tallet kan bli høyere nå i mai.

«Alle er velkomne. Alle er nødvendige», skriver den svenske aktivisten Greta Thunberg på Instagram.

Strålende dokumentarfilm
NRK Urix laget i februar programmet De unges klimaoppgjør. Den korte dokumentarfilmen er svært severdig og gir en god innføring i de unges protestaksjoner. Les også artikkelen om filmen.

– Det er vi unge som skal leve med klimaendringene. Men vi blir ikke hørt. Det er så urettferdig, sier Mari i filmen.

Strålende dokumentarfilm om klimaprotestene

Apati og små tiltak
Ungdommen mener politikerne er handlingslammet ifølge Natur og Ungdom:

Vi har 11 år på å kutte utslippene, men regjeringa deler ut nye oljefelter, bygger nye flyplasser, og skryter av bitte små tiltak. For å nå Norges klimamål må vi gjøre drastiske endringer i klimapolitikken vår. Derfor er det nødvendig å streike for klimaet. For hva er vitsen med en utdanning på en død klode? Hvis de voksne virkelig bryr seg om framtida vår burde de engasjere seg i klimapolitikk – ikke fortelle oss at vi må være på skolen.

– I 30, 40, kanskje til og med 50 år, har vi visst om vår rolle i klimaendringene. FNs klimapanel har utgitt systematiske gjennomganger av forskningen siden 1990. Siden tidlig 2000-tall har mediedekningen i Norge om klimaendringene blitt omtrent firedoblet. Verdens samlede kunnskap om problemet har bare økt og økt. Og likevel har apatien bredt om seg, skriver Marit Simonsen i Aftenposten.

– Skolestreiken kan kanskje se tullete ut. Skulkende ungdommer som bidrar til verdens utslipp like mye som oss andre skal engasjere, du liksom. Men nei, skolestreiken funker fordi den treffer oss i følelsene, skriver Simonsen.

Skoleelever streiker over hele verden

Belgisk æresdoktor
Det er ikke tvil om at Greta Thunberg har klart å treffe andre ungdommer i følelsene. Den 16 år gamle svenske klimaaktivisten er utnevnt til æresdoktor ved Universitetet i Mons i Belgia. Thunberg får ærestittelen som følge av sin utrettelige innsats for å skape oppmerksomhet om global oppvarming. Hun har tidligere fått en rekke priser verden rundt for sin kamp mot klimatrusselen, og hun er også nominert til Nobels fredspris, skriver tu.no.

Vi må handle nå!
Greta Thunberg og Natur og Ungdom ble i år tildelt Fritt Ord-prisen for sine bidrag i klima- og miljødebatten. I en takketale som ba Thunberg norske politikere om å handle.

– Det er en viktig sak som viser at makthaverne ikke lenger kan holde på som i dag. Min utfordring til norske politikere er at vi må handle nå, ellers kan det bli for sent. Land som Sverige og Norge har så store muligheter til å gå foran. Vi må ta ansvar, sa Thunberg ifølge Dagbladet.

Greta Thunberg på forsiden av Time

På forsiden av Time
Et av verdens største nyhetsmagasin, Time Magazine, dekker hele sin forside av neste nummer med et bilde av Greta Thunberg sittende i grønn kjole. De beskriver henne som leder for neste generasjon, skriver nrk.no.

– Nå snakker jeg til hele verden, jeg er på forsiden av «Time Magazine», skriver Greta Thunberg på sin Twitter-konto torsdag.

 

Tormod BjørnstadTormod Bjørnstad
Tormod Bjørnstad
Bakgrunn som lærer, forlagsredaktør, daglig leder og konsulent. Opptatt av medvirkning og nye demokratiske modeller i lokalpolitikken. Lang erfaring som amatørmusiker.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: