Du er her
Hjem > Aktuelt > Juni måned starter med Skoklefalldagen og brenneslesuppe

Juni måned starter med Skoklefalldagen og brenneslesuppe

Uken 1. til 7. juni er den første uken i høysommeren. Nå varmer solen, kveldene er lange og nettene lyse. Om et par uker skal vi feire midtsommer. Våronna er over og skoklene, sjækene, kan spennes fra hestene.

Midt i året
Juni er den sjette måneden i året. Den har fått navnet sitt fra den romerske gudinnen Juno som er den høyeste gudinnen i romersk mytologi. Hun var søster og hustru av hovedguden Jupiter og er derfor dronning over alle gudene. Hun beskyttet og styrte over det store Romerriket.

Navnet kan bety både livsviktig, styrke og ungdom. Og det er vel det vi opplever når solen varmer og naturen blir grønn og full av blomster i alle farger.

Skoklefalldagen markerer sommeren
Den 3. juni er en gammel merkedag i innlandet. Ordet skokle-fall sikter til at våronna er slutt, så nå kunne man spenne fra sjækene, skåkene, dragene eller skoklene. Disse stokkene ble brukt når hesten skulle trekke plog, harv og andre redskaper.

Dagen ble også kalt rasmusdagen. Det er til minne om biskop Erasmus som led martyrdøden i år 303. Han ble torturert med nagler, syler og andre skarpe gjenstander. Kanskje er det derfor noen primstaver har en meisel som merke denne dagen.

Vårens suppe
Folk flest mener brennesle er et plagsomt ugress som bør fjernes fra alle hager. Men brenneslen har i årtusener blitt benyttet til både mat og tekstiler. Man har funnet likskjorter fra bronsealderen som var laget av brennesle. Planten ble også brukt til å lage seil, sekker, snører og garn.

Brennesle er en krydderurt som kan brukes i supper og te fordi den er rik på mineraler og vitaminer. Bruk hansker og plukk en liter av de unge nesleplantene som du kan finne tidlig i juni. Med litt løk, hvitløk, smør, kraft eller buljong og fløte kan du lage en nydelig suppe.

Du kan også ta en tur til Hellviktangen Kunstcafe og smake på brenneslesuppen der.

Bon appetit!

 

Tormod Bjørnstad
Tormod Bjørnstad
Bakgrunn som lærer, forlagsredaktør, daglig leder og konsulent. Opptatt av medvirkning og nye demokratiske modeller i lokalpolitikken. Lang erfaring som amatørmusiker.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: