Du er her
Hjem > Aktuelt > I Odense skal et borgerråd finne løsninger for en ny velferdspolitikk

I Odense skal et borgerråd finne løsninger for en ny velferdspolitikk

Om noen få dager møtes et nytt borgerråd i den danske kommunen Odense. Ideen om borgerråd har spredd seg fra Irland og Canada til Danmark. Et borgerråd skal sikre at politikerne ikke bare lytter til eksperter når velferdspolitikken må legges om for å opprettholde et tilfredsstillende nivå.

Kostbare demografiske endringer
Odense kommune har 204 000 innbyggere (2018) og står foran en krevende omstillingsoppgave fordi både antall barn og eldre vil få en sterk vekst frem til 2030:

  • Antall barn under 5 år vil vokse med 22 %
  • Antall eldre over 75 år vil vokse med 34 %

Det gjør at Odense Kommune vil mangle 900 omsorgsarbeidere i årene fremover. Og derfor må de omprioritere 200 millioner kroner for å kunne opprettholde velferdsnivået.

Antall barn under fem år vil vokse med 22 % på ti år

Representativt råd
Nesoddposten har tidligere skrevet om borgerråd.  I Odense skal borgerrådet bestå av 99 borgere og en leder. Det vil bli representativt satt sammen av både unge og eldre, menn og kvinner, og borgere med ulike postnummer. De første deltakerne blir oppringt i begynnelsen av juni. Rådet skal samles i slutten av måneden. Etter sommerferien skal det møtes to ganger. Det utbetales ingen lønn til medlemmene.

– Dette er et forsøk på å etablere en ny tradisjon i Danmark, sier borgmester Peter Rahbæk Juel til ni.dk. – Dette er ikke prøvet før, men jeg tror mange borgere gjerne vil være med. Vi inviterer til en likeverdig, demokratisk, diskusjon. Nå skjer endringene i samfunnet svært raskt. Det kan skape apati og svekke tilliten til de politiske beslutningene. Derfor må befolkningen få være med der hvor beslutningene fattes.

Antall eldre over 75 år vil vokse med 34 % på ti år

Et demokratisk eksperiment
– Vi politikere har ansvaret for å ta de endelige avgjørelsene. Men vi må finne gode måter til å kunne få høre hva innbyggerne mener. Dette er et nærdemokratisk eksperiment. Hvis det lykkes, kan vi bruke borgerråd på andre områder også, sier Juel.

– Vi vil ha borgerne med, ikke bare dem som brøler høyest på de sosiale mediene.

Borgerrådets oppgave er å belyse hvordan den virkelige hverdagen fortoner seg for innbyggerne. Målet er at byrådet skal kunne fatte de beste beslutningene for å sikre et godt tilbud med institusjoner, barnehager, skoler og omsorgstilbud for stadig flere barn og eldre.

Borgerrådet skal rangere de utfordringene Odense står foran. De skal også stemme over hva man særlig må arbeide videre med.

Det legges opp til at alle andre borgere kan få delta med sine synspunkter på fire bydelsmøter.

 

Tormod Bjørnstad
Tormod Bjørnstad
Bakgrunn som lærer, forlagsredaktør, daglig leder og konsulent. Opptatt av medvirkning og nye demokratiske modeller i lokalpolitikken. Lang erfaring som amatørmusiker.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: