Du er her
Hjem > Aktuelt > Laksefiske, pinse og Fandens fødselsdag

Laksefiske, pinse og Fandens fødselsdag

Dette innlegg er eldre enn 1 år og kan være utdatert.

I følge primstaven starter laksefisket den 9. juni, da går laksen opp i elvene. I år faller pinsen, kirkens fødselsdag også på den dagen. To dager senere, den 11. juni, har Fanden fødselsdag.

Laksefisket starter
Lørdag 8. juni er minnedagen for biskop Medardus og eneboeren Gildardus. På primstaven kan man finne tegnet for en fiskekrok. Dette er dagen da man skal sette nye kroker på fiskelinene. Dagen etter kalles Kolbjørn med laksen og noen primstaver har symbolet for en laks den dagen. Dagen ble også kalt Columbamesse og var innledningen på laksefisket.

Den hellige ånd og kirkens fødselsdag
Pinsen er en bevegelig høytid som feires 50 dager etter påskemorgen. Den har fått navnet etter det greske ordet for femti: pentecoste. I Norge het pinsedagen Kvitsunn. Det er en sammentrekning av White Sunday, og viser til at folk som skulle døpe seg denne dagen, gikk med hvite drakter.

Den hellige ånd stiger ned til disiplene i form av ildtunger

Pinsen markerer at Gud sendte sin talsmann, Den hellige ånd, til jorda. Disiplene var både redde og umotiverte etter Jesu død og oppstandelse. I Det nye testamentet beskrives det hvorledes Den hellige ånd steg ned til dem i form av ildtunger. Da fikk de nye krefter, og de startet den første menigheten i Jerusalem. Derfor er pinsen også kirkens fødselsdag.

På Fandens fødselsdag forfalt rentene
Og jammen er det slik at Fanden selv, den onde, feirer sin fødselsdag 11. juni. Djevelen har to fødselsdager, den 11. juni og den 11. desember. Årsaken er nok at det i 1656 ble fastsatt en lov i Danmark-Norge om at alle renter og avdrag på halvårlige forpliktelser skulle betales på disse to dagene. Dette kunne være spesielt tunge dager for både forretningsfolk og private personer.

Men alle visste at man ikke måtte si navnet på djevelen høyt. For da kunne han dukke opp!

Men ikke si navnet hans høyt!

 

 

Tormod BjørnstadTormod Bjørnstad
Tormod Bjørnstad
Bakgrunn som lærer, forlagsredaktør, daglig leder og konsulent. Opptatt av medvirkning og nye demokratiske modeller i lokalpolitikken. Lang erfaring som amatørmusiker.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: