Du er her
Hjem > Aktuelt > Verdens miljødag 5.juni – Fem om dagen på din bit av Norge

Verdens miljødag 5.juni – Fem om dagen på din bit av Norge

Dette innlegg er eldre enn 2 år og kan være utdatert.

Ingen kan gjøre alt – men alle kan gjøre noe. Som kvinna i balladen For vår jord av Erik Hillestad kan vi alle ”stå vakt om vår jord”. Vi kan alle ha vår lille bit av Norge der vi plukker søppel og holder det fint til glede og inspirasjon for alle som ferdes forbi.

Det nytter
å oppfordre til og organisere ryddekampanjer og dugnader for å gjøre nærmiljøet renere og hyggeligere! Jada – vi finner fortsatt noe som ikke hører hjemme i naturen. For – vi kommer vel dessverre aldri helt dit av vi ikke finner bokser som kan skade dyr eller en sofa som ikke er levert der den skal leveres eller snusputer som fugler får i seg eller plast i havet eller…
Det er nok å ta tak i – og nesten så en kan miste motet av og til!

Så – for å holde motet oppe
– la oss fokusere på alle som bidrar ved f.eks. å plukke ”fem om dagen” i den plastposen de alltid har i lomma, skoleklasser, lag og foreninger som gjør en innsats, lokale grupper som planter og sår og ungdom som viser politikerne at de må ta de unge og deres framtid på alvor. Norges Bygdeungdomslag har fokus på plast, mat og forbruk ”for å redde verden bittelitt”. Dette er også en del av Norges Bygdekvinnelags politiske plattform når det gjelder miljøarbeidet i organisasjonen: ”Miljøet er et fellesgode som alle – myndigheter, produsenter og forbrukere – plikter å forvalte og bevare for framtidige generasjoner”. ”Plastemballering av mat bør begrenses fordi plast er et betydelig miljøproblem”, står det videre.

Hovedtema i 2019
er luftforurensning, og Kina er vertskap for hovedmarkeringen. Fokus vil være på Asias storbyer som har store problemer med luftforurensning. Verdens helseorganisasjon (WHO) melder at syv millioner dør årlig av luftforurensning, og tre millioner av disse bor i Asia. Samtidig måles det at over 90% av verdens folk bor på steder hvor luftkvaliteten er dårligere enn WHOs standarder, så dette er i høyeste grad også et globalt problem
Verdens miljødag 5.juni ble etablert i 1972 for å øke folks bevissthet omkring miljøspørsmål. FNs miljøprogram har ansvaret for FNs markering av dagen, og dette gjøres i samarbeid med en ny storby eller land hvert år. (www.fn.no)
Oslo er europeisk miljøby for 2019. Selv om det gjøres tiltak for å gjøre lufta reinere, har mange helseproblemer på grunn av dårlig luft i byen.

Akershus Bygdekvinnelag
Ingrid Grene Henriksen
Leder

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: