Du er her
Hjem > Aktuelt > Bålfest, lagtingsdag og Sommersolsnu

Bålfest, lagtingsdag og Sommersolsnu

Dette innlegg er eldre enn 2 år og kan være utdatert.

Midt i juni startet den største hedenske bålfesten i hedensk tid. Den varte i tre døgn til Botolusmessen 17. juni. Den dagen skulle være helligdag fordi lagtingene ble åpnet denne dagen. Den 21. juni «snur solen» og dagene blir kortere igjen.

Vitusmesse, vaskenatt eller laugarmorgen
Kjært barn har mange navn. Den 15. juni kalles Vitusmesse. Dagen er til minne om den hellige Vitus (293-305), som led martyrdøden i Lucania i det sørlige Italia. Da startet også Botulsvaka som var en tredagers bålfest fra hedensk tid. Dagen ble også kalt stellemorgen, vaskernatten eller laugarmorgon, fordi man skulle vaske bort røyk og sot fra veggene i røykstuen.

Botsok ble feiret som helligdag
Botolvsmesse eller botsok ble feiret 17. juni: det er en minnedag for helgenen St. Botolv. Han var en benediktinermunk som på 600-tallet grunnla et kloster i England. Dagen er markert på primstavene med symbolet av en abbedstav med krok på toppen.

I følge Magnus Lagabøtes landslov fra 1274, skulle lagtingene åpnes på denne dagen. Dagen ble regnet som helligdag langt opp på 1800-tallet.

Nyt vakre solnedganger, for nå går det snart mot jul!

Årets lengste dag
Vi feirer Sommersolsnu eller sommersolverv, den 21. juni. Dette er årets lengste dag. I Oslo er den 18 timer og 21 minutter lang, og er dermed 12 timer og 27 minutter lenger enn den korteste dagen ved vintersolverv.

Det er seks måneder igjen til jul!

Så deretter går det ubønnhørlig mot vinter igjen. Det er seks måneder igjen til jul!

 

Tormod BjørnstadTormod Bjørnstad
Tormod Bjørnstad
Bakgrunn som lærer, forlagsredaktør, daglig leder og konsulent. Opptatt av medvirkning og nye demokratiske modeller i lokalpolitikken. Lang erfaring som amatørmusiker.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: