Du er her
Hjem > Aktuelt > Jonsok, Mari vassause, Hundedagene, Olsok, Marimess og Jernnettene er sommerens merkedager

Jonsok, Mari vassause, Hundedagene, Olsok, Marimess og Jernnettene er sommerens merkedager

Nå er vi midt i året. Solen snur og dagene blir kortere. Men sommertiden er full av mystikk, merkedager og værtegn.

Vi feirer midtsommer
Sankthansaften, Jonsoknotti, feirer vi den 23. juni. Det er en tradisjonsrik merkedag, også i vår moderne tid. Mange finner veien til sjøen og tenner bål. Bålene er viktige. De skal være store og høye. Det er blitt en konkurranse om hvem som kan bygge det høyeste bålet. Helt fra gammel tid skulle bålet helst bestå av tjæretønner. Da brant det godt, med mye svart røyk. Alle samles rundt bålet og står der til det har brent ned. Men kvelden brukes også til god mat og drikke, dans og lek, mange steder.

Dagen er både en hedensk sommerfest og en kristen merkedag. Jonsok, Sankthans, betyr Sankt Johannes dag, altså fødselsdagen til døperen Johannes. Den 24. juni er en minnedag i den katolske kirken.

På primstaven er et timeglass symbolet for Jonsok. Sommeren er på sitt høyeste, dagene blir kortere igjen og timeglasset må snus.

Løvetann er både ugress og en viktig medisinsk plante

Ugress og medisin
På denne tiden skulle man luke bort den hardføre blomsten løvetann. Den ble også kalt «fandens melkebøtte», men er en viktig plante i folkemedisinen. Den har stor helbredende virkning på mange sykdommer og brukes i plantemedisinen.

Så går vi inn i juli måned. Den ble tidligere kalt ormemåned og høymåned. Det er lett å tenke seg hvorfor. Det var den romerske keiseren Julius Cæsar som satte navn på denne måneden han selv var født i.

Kongsdatteren Sunniva og kong Knut
Den 8. juli er en spesiell merkedag, Seljumannamesse. Dagen er til minne om den irske kongsdatteren Sunniva som drev i land på øya Selja. Hun gjemte seg i en hule på øya. Men Håkon Jarl ville drive henne bort. Sagnet forteller at det da falt ned en stor steinblokk som sperret inngangen og stengte Sunniva og hennes følge inne. Senere fikk folk se en strålende lyssøyle. Kong Olav Tryggvason dro til Selja og fant levningene etter Sunniva og de andre som var blitt sperret inne. Han gravla Sunniva og fikk bygget en kirke på øye og erklærte den som et hellig sted. Selja ble et bispesete i 1068 og det ble bygget et kloster der.

To dager senere, den 10. juli feirer vi Knutsok eller Knutsmess. Det er til minne om den danske kong Knut den hellige som ble drept i Odense i 1086. Det er gammel tradisjon at slåttonna skal starte denne dagen.

Kommer regnet og ødelegger avlingen?

Mange værtegn
Sommerdagene er fulle av ulike værtegn. Mari vassause, Marimesse, er merkedag den 20. juli. Den dagen var man redd for at regn skulle ødelegge slåtten.

Den 23. juli starter hundedagene som varer i en måned til 23. august. Navnet forteller at det i disse dagene kan bli så varmt at hundene blir ville og gale, – farlige for folk.

Jakob våthatt er navnet på merkedagen 25. juli. Det er til minne om apostelen Jakob som ble gravlagt i Santiago de Compostela denne julidagen i år 44. Jakob er Spanias nasjonalhelgen, og byen er blitt et verdenskjent mål for pilegrimer. Denne dagen ventet folk regn.

 

Slaget på Stiklestad
Den 29. juli, Olsok, markerer vi minnet om kong Olav den helliges død i slaget på Stiklestad i 1030. Det var en viktig nasjonal festdag i tidligere tider, og er fremdeles en høytid i den katolske kirke. Igjen samles vi til fest, tenner bål og spiser rømmegrøt og spekemat.

Måneden august er oppkalt etter keiser Augustus.

Den 3. august kalles Vesle Olsok. Det var den dagen man fant kong Olav den helliges lik på bredden ved Nidelven.

Nå skal man starte med bærplukk i skog og mark.

Maria og jernnettene
Mariamesse eller Marimess kaller man merkedagen den 15. august. Den er til minne om jomfru Marias himmelferd. Det var tidligere en fastedag der man bare kunne spise brød og salt.

Men nå kommer høsten. Den første tydelige markeringen er 19. august, da starter jernnettene. Det er tre dager der man frykter den skal bli frostnetter som kan ødelegge avlingene.

Men det er nesten to måneder dit. Så NYT SOMMEREN først!

Tormod Bjørnstad
Tormod Bjørnstad
Bakgrunn som lærer, forlagsredaktør, daglig leder og konsulent. Opptatt av medvirkning og nye demokratiske modeller i lokalpolitikken. Lang erfaring som amatørmusiker.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: