Du er her
Hjem > Kommentar > Arbeiderpartiet vil splitte lag med Høyre og heller samarbeide med SV og MDG

Arbeiderpartiet vil splitte lag med Høyre og heller samarbeide med SV og MDG

Dette innlegg er eldre enn 1 år og kan være utdatert.

Er åtte års rødblått samarbeid mellom Arbeiderpartiet og Høyre i ferd med å rakne? Nå har Arbeiderpartiet, Sosialistisk venstreparti og Miljøpartiet de grønne inngått en avtale om å samarbeide etter valget. Er dette bare valgflesk? Politikerne lover så mye før valget, men maktkampene som foregår etter valget er avgjørende for hvem som vil samarbeide med hvem.

Avtale inngått før valget
Siste dag i juli skriver Amta: «Nesodden Arbeiderparti (AP), Sosialistisk Venstreparti (SV) og Miljøpartiet De Grønne (MDG) går til valg med et ønske om et rødgrønt skifte og om å kunne samarbeide kommende fireårsperiode».

Hvis dette skjer, vil kanskje den politiske debatten bli både bedre og mer åpen? I åtte år har mange viktige debatter og avgjørelser foregått på bakrommet. Og med et klart flertall er debattene bortkastet tid, så selv ikke de viktigste argumentene er alltid lagt frem.

Blårødt samarbeid i åtte år
Etter valget i 2011 brøt kommunestyrets flertall alle løfter om ordførervalget. AP, H og FRP, – som fikk navnet «betongkameratene», forkastet innbyggernes valg av Christian Hintze Holm og satte Nina Sandberg i ordførerstolen. Deretter styrte de tre partiene med hard hånd.

I 2015 inngikk AP, H og MDG en samarbeidsavtale som befestet at ren flertallsmakt er viktigere enn de politiske partienes svært ulike ideologiske grunnlag.

Denne situasjonen er altså kanskje over? Nå vil partiene få bedre muligheter til å følge opp sin egen politikk og slippe å måtte bite i seg kamel etter kamel.

Kunne hatt flertall i dag
Hvis vi ser på sammensetningen av kommunestyret i dag, har de tre samarbeidspartiene AP, H og MDG til sammen 20 delegater. Det er et klart flertall av de 31 stemmeberettigede. Men uten avtalen mellom AP og H, ville AP, SV og MDG hatt flertall med 17 delegater.

Avtale om ny retning?
Avtalen som er inngått mellom de tre partiene er lite konkret. Men den viser allikevel målsetninger om at et rødgrønt samarbeid skal endre retning i dagens politikk. Dette er punktene i avtalen:

  • Vi ønsker å være en spydspiss i arbeidet for klima, miljø og bærekraft.
  • Vi ønsker en mer moderat boligvekst som tar vare på Nesoddens egenart, og med en sterkere sosial profil.
  • Vi ønsker et seriøst arbeidsliv som tilbyr hele faste stillinger og sier nei til privatisering av kommunale tjenester
  • Vi ønsker å utvikle Nesodden som et sted der flere kan ha arbeidsplassen sin
  • Vi ønsker en kommune hvor livskvalitet, samarbeid og sosial rettferdighet står sentralt, og hvor vi vil motarbeide utenforskap og alle former for mobbing.

Høyre er sure, men har forstått problemet
– Vi stiller jo ingen felles liste. Vi har våre egne valgprogram, understreker de tre partilederne i AP, SV og MDG. Men den forsmådde «ektefellen», H, er tydelig gretten over den varslede skilsmissen.

– En stemme til AP som går til valg på et forpliktende samarbeid med SV og MDG, gjør det vanskelig for velgerne å se hva de egentlig får, mener Høyreleder Erik Adland.

Da har jo Adland forstått det? Det er dette som har vært problemet i de siste åtte årene. Alle som stemte på AP opplevde plutselig at stemmen deres også gikk til H. Og omvendt. De ideologiske grunnlagene til de to partiene ble visket ut.

Da er vi kanskje på sikrere grunn med avtalen mellom AP, SV og MDG?

Kan vi tro på det?
Politikere er ikke kjent for å holde ord. Valgresultatene er avgjørende. Det meste vil skje etter valget. Da vil maktkampen spisse seg til, for stolene skal fordeles og nye avtaler skal inngås. Da er det partiene som kan friste med de feteste tilbudene som vinner. Da kan maktbegjæret vinne frem og ideologiene og valgløftene atter en gang bli glemt.

Vi får se etter valget.

Tormod BjørnstadTormod Bjørnstad
Tormod Bjørnstad
Bakgrunn som lærer, forlagsredaktør, daglig leder og konsulent. Opptatt av medvirkning og nye demokratiske modeller i lokalpolitikken. Lang erfaring som amatørmusiker.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: