Du er her
Hjem > Kommentar > Kommunevalgene på Nesodden: 2011-2015 -2019. En historietime

Kommunevalgene på Nesodden: 2011-2015 -2019. En historietime

Dette innlegg er eldre enn 1 år og kan være utdatert.

Har ikke våre flertalls-politikere lest Ibsen, Shakespeare og de gamle greske tragediene? Der det, i mange av disse teaterstykkene, er et gjennomgående tema at for mye makt, spesielt over lang tid, er uheldig. At ønsket om egen makt, tro på egen fortreffelighet og manglende evne til å lytte til andres meninger er en uheldig cocktail.

Så vil sikkert noen spørre hva har det med politikken på Nesodden å gjøre? Følgende eksempler fra kommunevalgene på Nesodden i 2011 og 2015 illustrerer det:

I 2011 var ordførervalget den store saken. Her er fakta om det som den gang skjedde. Kommunestyremedlem for SV, Arne Maus, skriver i Amta den 13.10.2011:” Høyre var helt klare på at for dem ville det rådgivende ordførervalget, være bindende, både før jul 2010 da saken første gang ble debattert, og i mai da avstemningen ble vedtatt.

«Før ordførervalget på Nesodden i 2011 sa Kjell Gudmundsen(H) følgene: «Det ligger i sakens natur at dersom det blir folkeavstemning, så blir det den som avgjør ordførervalget. Jeg skal se den det partiet som går i mot det rådet folket gir på valg av ordfører»

Erik Adland, (Nå Høyres ordfører-kandidat) sa på samme møte følgende: «Høyre er et redelig parti» .

Nina Sandberg (Ap) gjentok på Vel-forbundets store valgdebatt bare dager før valget..» at de ville følge resultatet av ordfører-avstemningen hvis det var klart.»

Valgresultatet ved ordførervalget i 2011 ble som følger:

SVs ordførerkandidat Christian H. Holm fikk    41.2 % av stemmene

Aps ordførerkandidat Nina Sandberg                25.0  % av stemmene

H´s ordførerkandidat Kjell Gudmundsen         21.4 % av stemmene (halvparten av det antall stemmer C.H.Holm fikk.)

Og hva skjedde så : H, Ap, V og Fr.p overprøvet folkeavstemningen og innsatte Nina Sandberg (Ap) som ordfører og Kjell Gudmundsen (H) som varaordfører. (Dette er ikke en historie tatt ut av Diktatornytt)

Ved kommunevalget i 2011 ble resultatet: Ap: 2550 stemmer.  H:2505 stemmer. 

Ved kommunevalget i 2015 ble resultatet: Ap: 2634 stemmer.  H:1924 stemmer. H gikk sterkt tilbake. Ap fikk ikke den fremgangen som partiet ellers fikk i landet.

Miljøpartiet De Grønne inngikk i 2015 samarbeid med H og Ap. Resultat: Nina Sandberg (Ap) ble igjen innsatt som ordfører og Erik Adland (H) som varaordfører. 18. oktober 2017 avløste Truls Wickholm Nina Sandberg som ordfører.

Årsakene til at Ap og H har gjort det relativt dårlig ved kommunevalgene i 2011 og 2015  kan blant annet skyldes ordførervalget i 2011. Og legevaktstriden i 2015 der H og Ap var lysende klare på at noen døgnlegevakt ville de ikke prioritere.

Ved dette valget er det nok klima, kommuneplanen og høringsutspill til ny skolestruktur som engasjerer nesoddingene.  Samt at eksempler på brudd på lov og rett i Nesodden kommune 2015 -2018 ikke er tillitsvekkende. Se: https://www.nesoddposten.no/?s=brudd+på+lov+og+rett 

Den 19. juni 2019 vedtok kommunestyret at ordførerlønnen nå skal heves til 95% av stortingslønn ca kr 939 000 kroner årlig. (Opp drøyt 100 000). Og varaordførerlønnen heves til ca kr. 375 000 (Opp ca 200 000). Samt at øvrige godtgjørelser justeres etter ordførerlønn. Et vedtak som nok heller ikke har vært med å skape den store stemningen blant velgerne. Bare Kr.F og Rødt stemte imot dette forslaget.

Ser uansett med spenning frem til også dette kommunevalget. Og om det annonserte samarbeidet mellom Ap, SV og Miljøpartiet De Grønne blir en realitet.

Gunhild GjevjonGunhild Gjevjon
Gunhild Gjevjon
Bibliotekar, førskolelærer, mor og bestemor. Idemessig platform: Troen på kjærlighetens kraft og den frie ytring. Mål: Redelige og ryddige forhold i Nesoddpolitikken.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: