Du er her
Hjem > Aktuelt > Lyver statistikken?

Lyver statistikken?

Dette innlegg er eldre enn 1 år og kan være utdatert.

Av Tor Fagerland, redaktør i Foreningsnytt

Forrige Fokus handlet om Ungdata-undersøkelsen om ungdomsskolelelever, en undersøkelse som viser resultater for Nesoddens del som kan gi grunn til bekymring. At ungdomsskoleelevene på Nesodden skal ha langt dårligere resultater enn landsgjennomsnittet når det gjelder depresjon, angst, ensomhet, alkohol, stoff og regelbrudd, er vanskelig å forstå. I et forsøk på å komme bak den dystre statistikken har vi med foreldrenes godkjennelse intervjuet elever som selv var med på undersøkelsen tidligere i år. Her kommer noen av uttalelsene.

OM ALKOHOL OG RUS
”Noen ungdommer røyker og drikker for å føle seg inkludert i et miljø. Det er egentlig skremmende å være ungdom – vi er flokkdyr som vil være akseptert i grupper; være godt likt. Noen unge bryr seg egentlig ikke, men vil leve sine egne liv uansett hva foreldre eller andre mener.”

Redaksjonens bemerkning:
Vi er klar over at tilgang på dop på Nesodden er godt organisert, og distribueres mer eller mindre åpent. Dette er jo skremmende og må stanses – hvor er politiet i dette bildet?

DEPRESJON OG ANGST
”Skikkelig slitsomt tema! Det er blitt en slags mote å være opptatt av det. Hos enkelte kan det rett og slett være ”in” å snakke om selvmordstanker, eller vise fram arr på håndleddene. For noen kan det bety prestisje/betydningsfullhet å kunne snakke om så alvorlige ting. Mange stiller sin egen diagnose uten at den er bekreftet av lege eller andre fagpersoner. Gjorde det selv en gang, men forsto i ettertid at jeg egentlig ikke forsto hva angst og depresjon egentlig var. Du er ikke nødvendigvis depressiv selv om du er stressa for en matteprøve, eller har en dårlig dag. At noen virkelig kan lide av angst og depresjon i perioder, er jo klart. Men da bør man søke faglig hjelp for å få klarlagt situasjonen.”

DET GJENNOMSIKTIGE NESODDEN
”Alle kjenner alle, mer eller mindre – det er lett å bli bedømt – eller dømt. På den måten er det litt slitsomt å være på Nesodden. Fordi nettverkene er så tette, vil det også være enkelt å bli med på, eller skaffe seg ting, man helst burde holde seg unna.”

OM FORELDRE
”Alle foreldre vil vel det beste for barna sine, og tro det beste om dem. Det er nok flere som kan være for tolerante og godtroende, eller som velger å bagatellisere eller overse faresignalene.”

Redaksjonens bemerkning:
Det er innlysende at nesten alle sider ved ungdomskulturen blir styrt av mobiltelefon og sosiale media. Dette er et forhold dagens foreldre ikke opplevde i egen ungdom, og følgelig ikke helt kan se rekkevidden av. Farene ved fullstendig ukontrollert mobilbruk er åpenbare.

Hele undersøkelsen finnes på nettet – Ungdata 2019. Alle deltakende kommuners resultater er spesifisert.

I neste nummer av Fokus skal vi forsøke å få skolene i tale, for å vinkle problematikken fra deres side.

Utsnitt fra Ungdata-undersøkelsen

 

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: