Du er her
Hjem > Aktuelt > Om halshugging, hjemferd fra seteren og overtro

Om halshugging, hjemferd fra seteren og overtro

Dette innlegg er eldre enn 1 år og kan være utdatert.

Den hellige Johannes døperen minnes 29. august, den dagen han ble halshugget av kong Herodes. September regnes som den første høstmåneden. Nå skal alle flytte hjem fra setrene. Helt frem til moderne tid har folk tatt hensyn til gammel overtro. Selv om man kanskje ikke helt trodde på det, kunne man jo sikre seg?

Johannes døperens død
I de siste dagene i august er Tredje jernnatt, 29. august, en av merkedagene. Dagen er til minne om at Johannes døperen ble halshugget etter ordre fra kong Herodes: Da kongen feiret sin fødselsdag satt Johannes døperen i fengsel, han var tiltalt for blodskam. Under fødselsdagfeiringen skulle kongens vakre stedatter, Salome, danse. Hun danset med en slik forførende ynde og sjarm at det helt tok pusten fra alle som så på. Som takk for sin oppvisning sa Herodes at hun skulle få ønske seg hva hun ville, og det hun ønsket, skulle hun få, om det så var halve kongeriket. Salome gikk til sin mor Herodias og spurte hva hun skulle ønske seg. Moren sa at hun skulle be om å få Johannes Døperens hode på et fat.

Kongen ble meget bedrøvet, men kunne ikke gå tilbake på sitt løfte. I fengselet hugget en vakt hodet av Johannes og ga det til Salome, som igjen ga det bloddryppende hodet til sin mor.

På primstaven finner vi dagen merket med et sverd.

Med september kommer høsten
I den romerske kalenderen var september den syvende måneden og fikk navn etter det latinske ordet septem, som betyr syv. September regnes som den første høstmåneden.

Den 1. september kalles Kvernknarren. Kvernknurren eller Kvernknarren er navnet på et uhyggelig vesen man trodde kunne bo i fossen ved kvernhus og møller. Dagen er til minne om den hellige Egedius, han regnes som en vernehelgen mot tørke.

Dersom det regner denne dagen, trenger en ikke være redd for mangel på vann til kvernen.

I begynnelsen av september skulle folk og fe flytte ned fra fjellet

Tredje barsok er navnet på den 2. september. Innen denne dagen måtte både folk og fe ha flyttet hjem fra setrene. For nå ville huldra komme og bosette seg på seteren, og ingen ville ha vanskeligheter med huldra.

Overtro frem til våre dager
Det er en meget gammel og meget utbredt overtro som sier at man ikke måtte begynne på et nytt eller viktig arbeid på en mandag. Hvis man gjorde det, ville arbeidet bli rammet av uhell og hindringer.

I Holbæk i Danmark, skulle de begynne å bygge på en ny skole en mandag i september i 1954. Men både byens rådsmenn, medlemmene i skoleutvalget og håndverkerne var overtroiske, derfor møtte de alle opp på lørdag og tok hvert sitt spadetak. Derved kunne man si at arbeidet nå var påbegynt, og alle håndverkerne gikk i gang med godt mot på mandag.

 

Tormod BjørnstadTormod Bjørnstad
Tormod Bjørnstad
Bakgrunn som lærer, forlagsredaktør, daglig leder og konsulent. Opptatt av medvirkning og nye demokratiske modeller i lokalpolitikken. Lang erfaring som amatørmusiker.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: