Du er her
Hjem > Aktuelt > Ungdom på Nesodden ruser seg mye mer enn andre

Ungdom på Nesodden ruser seg mye mer enn andre

Dette innlegg er eldre enn 1 år og kan være utdatert.

En undersøkelse viser at ungdom på Nesodden sliter med psykiske plager. De er depressive, føler seg ensomme og har søvnproblemer. Og tallene for rusmisbruket er sjokkerende. På Nesodden er det tre ganger flere ungdommer som bruker hasj og marihuana. Og det er dobbelt så mange som drikker alkohol som i resten av landet.

Skremmende tall
Undersøkelsen Ungdata.no fra 2019 avdekker at det er en urovekkende situasjon for elvene på ungdomsskolene og den videregående skolen på Nesodden. Elevene er spurt om hvordan de har det, hva de driver med og hvor mye de ruser seg. Over 900 elever har svart på undersøkelsen.

Tallene er sjokkerende.

Psykiske plager i ungdomsskolen
Elevene på ungdomsskolen på Nesodden sier de er mye plaget med depressive tanker og ensomhet. De føler seg slitne og sover dårlig.

Mye plaget av ensomhet
Nesodden: 23 %
Norge: 20 %

Mye plaget av depressive symptomer
Nesodden: 17 %
Norge: 14 %

Nesten halvparten av elevene, 44 %, er bekymret. Én av tre, 35 %, sier de føler at alt er et slit, og nesten like mange, 34 % forteller at de har søvnproblemer.

Store plager også for de eldre elevene
På videregående skole er tallene like ille:

Mye plaget av ensomhet
Nesodden: 28 %
Norge: 26 %

Mye plaget av depressive symptomer
Nesodden: 27 %
Norge: 20 %

Ungdom på Nesodden sliter med psykiske plager

Stort rusmisbruk i ungdomsskolen
Det er oppsiktsvekkende tall for det store rusmisbruket blant skoleelevene på Nesodden.

Har du brukt hasj eller marihuana i løpet av siste år?
Nesodden: 10 %
Norge: 3 %

Hvor mange ganger har du drukket så mye alkohol at du har følt deg tydelig beruset i løpet av siste år?
Nesodden: 25 % fra 1 til 6 ganger eller mer
Norge: 12 % fra 1 til 6 ganger eller mer

Misbruket i ungdomsskolen er altså dobbelt så stort på Nesodden som i resten av landet. Halvparten av jentene i 10. trinn svarere at de har vært betydelig beruset i løpet av siste år.

Det er en tydelig økning i bruken av hasj eller marihuana fra undersøkelsene i tidligere år. I 2013 var det bare 3 % som hadde brukt disse narkotiske stoffene. På seks år er misbruket mer enn tredoblet blant disse unge menneskene.

Ennå verre på videregående skole

Tallene er ennå høyere for elevene på videregående nivå:

Har brukt cannabis siste år
Nesodden: 27 %
Norge: 13 %

Har vært beruset på alkohol siste år
Nesodden: 67 %
Norge: 58 %

Er skjermbruk årsak til stress?
Det kan være mange årsaker til disse tallene.

For de psykiske plagene kan skjermbruk være en årsak til stresset. På Nesodden oppgir 85 % av elevene i ungdomsskolen at de bruker mer enn 2 timer foran en skjerm hver dag. Landsgjennomsnittet er også høyt: 80 %.

For videregående skole er tallene ennå verre: 91 % bruker mer enn to timer foran en skjerm. Landsgjennomsnittet er 84 %.

Mange undersøkelser har vist at sosiale medier medvirker til stort press på ungdom, både mht. selvbilde, suksess på skolen og hvordan et meningsfylt liv skal være.

Mange årsaker til rusmisbruk
Undersøkelsen viser at ungdommene selv peker på at det er lett å få tak i cannabis på Nesodden. Det er gjort på 10 minutter, forteller de. Videre mener de at det er billigere en alkohol og at de ofte misbruker rusmidler fordi foreldrene gjør det. Noen mener også at det kan være et tydelig drikkepress.

Det er også grunn til å peke på at politireformen har redusert politiets tilstedeværelse på halvøya. Det forebyggende arbeidet har blitt redusert gjennom mange år. Det er 41 % av ungdomsskoleelevene som savner lokaler til å treffe andre unge på fritida. Hele 45 % mener også at kulturtilbudet de får er dårlig.

 

Tormod BjørnstadTormod Bjørnstad
Tormod Bjørnstad
Bakgrunn som lærer, forlagsredaktør, daglig leder og konsulent. Opptatt av medvirkning og nye demokratiske modeller i lokalpolitikken. Lang erfaring som amatørmusiker.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: