Du er her
Hjem > Aktuelt > Alværn + Tangenåsen = sant?

Alværn + Tangenåsen = sant?

Dette innlegg er eldre enn 1 år og kan være utdatert.

Alværn ungdomsskole – Foto: Petter Rustad

Tor Fagerland, redaktør i Foreningsnytt

Da Alværn skole ble åpnet i 1970, hadde Nesodden bare 9000 innbyggere. Under halvparten av dagens innbyggertall. Mye har skjedd på halvøya i løpet av disse 50 årene. Alværn Ungdomsskole er en av tre offentlige ungdomsskoler på Nesodden, ved siden av Tangenåsen og Bakkeløkka. I tillegg er det ungdomstrinn på Steinerskolen.

På grunn av negative resultater blant ungdomsskolelevene på Nesodden i forbindelse med en landsomfattenede kartleggingsundersøkelse blant ungdomsskoleelever, har oppmerksomheten omkring skoleungdom vært stor i sommer. At ungdommene på Nesodden skulle være landsledende når det gjelder depresjon, alkohol og dop, vold og regelbrudd, har det vært problematisk for mange å akseptere.

I to tidligere Fokus-artikler har vi forsøkt å finne noen av årsakene bak denne lite hyggelige statistikken. I denne forbindelse har vi avlagt rektor ved Alværn Ungdomsskole, Ingrid Hamnes, et besøk. Ingrid har vært rektor ved skolen siden 2012 og har 20 års erfaring som lærer. Skolen var selv med på
undersøkelsen tidligere i år, og hun synes selvsagt at resultatene er beklagelige. Hun er langt på vei enig med ungdomsskolelevene som uttalte seg om depresjon i forrige ukes artikkel, hvor det ble påpekt at enkelte kan ha gitt seg selv en diagnose, som en slags trendy greie. Dette kan selvsagt ha påvirket resultatene negativt. (Hele undersøkelsen ligger på nettet: Ungdata 2019).

Trender kan være smittsomme. Og smitte kan spre seg fort, ikke minst i et så begrenset og nært miljø som på Nesodden. At enkelte elever eksperimenterer med dop er velkjent for skoleledelsen.

«Om det skjer i skoletiden er vanskelig å vite. Regelverket forhindrer imidlertid ransakelse på skolen. Jeg opplever at utprøving av rusmidler skjer på fritiden. På skolen er lærerne ute i friminuttene og til stede for elevene. Skolen har gode rutiner i forhold til hvordan vi følger med på miljøet.»

At langere ganske åpenlyst selger på offentlige områder, er kjent. Savnet av permanent, lokalt tilstedeværende politi er stort. Denne situasjonen kan ikke vedvare i en kommune som er i stor vekst, og som ganske tydelig har ungdomsutfordringer.

Hva slags skole ser hun for seg i årene som kommer – en storskole gjennom en sammenslåing av Alværn og Tangenåsen?

«Blant forutsetninger for at en «storskole» skal fungere, vil være styrking av et sosialpedagogisk team, flere helsesykepleiere og miljøarbeidere. Forhold som bidrar til at elevene blir fulgt opp. Dette er klare betingelser for at en skole med bortimot 600 elever skal lykkes. At man vil kunne få bedre oversikt over hele ungdomsgruppa på Nordre Nesodden, vil jo også være fordelaktig.»

Denne ungdomstematikken vil bli en gjenganger i Fokus-spalten utover høsten – som tidligere lovet. Om noen dager er det kommune- og fylkestingsvalg. Uansett hvem som «vinner», er det liten tvil om at diskusjonene om Nesoddens framtid blir mange og harde i tiden som kommer. Ikke minst om hvordan vi på beste måte skal ta vare på våre barn og unge. I hjemmene, på skolene og i fritiden. Dette burde jo oppta oss alle – uansett politisk farge!

 

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: