Du er her
Hjem > Aktuelt > Stemmen din går til et parti, – du kan også gi ekstrastemmer til personene

Stemmen din går til et parti, – du kan også gi ekstrastemmer til personene

Dette innlegg er eldre enn 1 år og kan være utdatert.

Når du legger en stemmeseddel i urnen velger du både et parti og hvilke personer som skal utføre det politiske arbeidet for partiet. Disse personene er satt opp i en rekkefølge der de som står øverst får det største ansvaret. Du kan påvirke denne rekkefølgen ved å gi kandidatene personlige ekstrastemmer.

Når du har bestemt deg for hvilket parti du vil stemme på, bør du også se nærmere på hvilke navn som står på stemmeseddelen. Kanskje kjenner du noen av personene? Er det en person du mener er en bedre kandidat enn de andre?

Rekkefølgen avgjør
Personene er satt opp i en rekkefølge som avgjør hvilket ansvar og hvilke oppgaver de vil få etter valget. Hvem skal få sitte i kommunestyret, formannskapet, komiteer og utvalg? Og hvem skal innkalles som vararepresentanter når det noen av de andre i partiet ikke kan møte?

Denne rekkefølgen kan du forsøke å endre på ved å gi en ekstra personstemme. Det gjør du ved å sette et kryss foran navnet.

De øverste får stemmer automatisk
Noen av de personene som står øverst på listen er trykket med fet skrift. Vanligvis er det 2 til 6 navn. Disse kandidatene vil få et personlig stemmetillegg på 25 % av det antall stemmer partiet får. Setter du et kryss foran en av disse navnene gir du ennå et personlig tillegg til kandidaten.

Men kanskje ser du et kjent navn litt lenger ned på listen. Hvis du mener det er en person som bør «rykke opp» på listen, så setter du et kryss for å gi kandidaten en personstemme.

Hvis mange velgere setter kryss ved den samme kandidaten, kan vedkommende få så mange personstemmer at vedkommende får økt ansvar.

Du kan gi ekstrastemmer til så mange kandidater som du vil.

Du kan ikke stryke noen
Hvis det er en person du misliker, så kan du dessverre ikke stryke vedkommende i et kommunevalg.

 

Tormod BjørnstadTormod Bjørnstad
Tormod Bjørnstad
Bakgrunn som lærer, forlagsredaktør, daglig leder og konsulent. Opptatt av medvirkning og nye demokratiske modeller i lokalpolitikken. Lang erfaring som amatørmusiker.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: