Du er her
Hjem > Kommentar > Høyre og Arbeiderpartiet mistet fire mandater til Rødt og Senterpartiet. Tøffe forhandlinger venter

Høyre og Arbeiderpartiet mistet fire mandater til Rødt og Senterpartiet. Tøffe forhandlinger venter

Dette innlegg er eldre enn 1 år og kan være utdatert.

Det er duket for endringer i det politiske livet på Nesodden. De to største partiene har mistet sitt flertall. Valget vil medføre en rød-grønn dreining og Senterpartiets inntog i kommunestyret blir spennende. Nå er to store, tre mellomstore og fire små partier på jakt etter avtaler, posisjoner og makt.

Stort nederlag
AP fikk tidens dårligste valgresultat på landsbasis. Den store tilbakegangen kom også på Nesodden med nesten åtte prosentpoeng. AP mistet derfor tre mandater i kommunestyret.

H fikk en klar tilbakegang på landsbasis, men på Nesodden overrasket partiet med en liten fremgang. Allikevel mistet de ett mandat.

H og AP får seks mandater hver.

Rød-grønn seier
Valgets store vinner er SP. De overrasker også på Nesodden og kommer inn med to nye mandater. Dermed er de like store som FRP og V.

Rødt gjør også et brakvalg og dobler antall mandater fra to til fire. De er dermed like store som MDG og SV.

KRF beholder sitt ene mandat.

Nye avtaler?
I siste periode har avtalen mellom AP, H og MDG gitt de tre partiene et klart flertall. Valgresultatet viser at de tre kan inngå en ny avtale og få flertall med ett mandat.

Men før valget erklærte AP at de ønsket skilsmisse fra H og ønsker å samarbeide med SV og MDG. En slik avtale vil ikke gi et flertall fordi de tre partiene til sammen bare får 14 mandater. De må dermed få med seg ett parti til.

På vippen?
Spørsmålet er om det ikke blir inngått en avtale som gir flere partier et rent flertall. Da vil ett eller to av de mindre partiene kunne komme i en avgjørende vippeposisjon. Det vil være stimulerende for den politiske debatten.

Det blir spesielt spennende å se hva SP vil gjøre.

Nå venter tøffe forhandlinger om politiske avtaler, posisjoner og makt.

 

Tormod BjørnstadTormod Bjørnstad
Tormod Bjørnstad
Bakgrunn som lærer, forlagsredaktør, daglig leder og konsulent. Opptatt av medvirkning og nye demokratiske modeller i lokalpolitikken. Lang erfaring som amatørmusiker.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: