Du er her
Hjem > Aktuelt > Marimess, saueklipp, engelsk syke og hogst

Marimess, saueklipp, engelsk syke og hogst

Dette innlegg er eldre enn 1 år og kan være utdatert.

Marimess og fingergullmesse var to viktige dager i middelalderen. Nå er høstarbeidet i full gang, – sauene skal klippes og skogsarbeidet starter. Et gammelt ritual skulle hindre at barn ble hjulbente fordi de manglet D-vitamin.

Viktig helligdag
Vi feiret Marimess siare, Morsmesse, den 8. september. Det er jomfru Marias fødselsdag som blir feiret. Det var en av de 16 viktigste helligdagene i Frostatingsloven og hadde krav om nonshelg før. Det vil si at det skulle ikke arbeides fra non (klokka 15) lørdagen før til det lysnet mandagen.  På latin blir dagen omtalt som Festum nativitatis.

Primastavmerket er enten en kronblomst eller en sauesaks.

Nå skal sauene klippes.

Denne dagen samlet svalene seg for å fly sørover.

Nå skal sauene klippes

Litt av Kristi blod
Fingergullmesse, den 12. september, er til minne om at noe av Kristi blod kom til kirken i Nidaros i året 1165. Blodet kom i en kapsel som hadde form av en fingerring (fingergull). Etter sigende ble relikvien brakt til kirken av erkebiskop Eystein på en av hans reiser, kanskje da han som nyvalgt erkebiskop dro til Italia for å bli bispeviet av paven.

Fingergullmesse ble til en av de største kirkefestene i Nidaros i middelalderen ved siden av jul og olsok.

Primstavmerket er en halv sol, men tegnet finnes ikke på alle primstaver.

Skogsarbeidet begynner
Den 20. september er til minne om profeten Tobias. Det var en fastedag i den katolske kirken.

Primstavmerket er en øks.

Nå skulle skogsarbeidet begynne.

Nå skulle skogshogsten begynne

Jordsmyge barn mot svekk
Viktig var det også at barna skulle jordsmyges mot svekk. Svekk er et gammelt navn på engelsk syke. Sykdommen heter i dag rakitt og skyldes mangel på D-vitamin. Mangel på vitamin D kan føre til veksthemming og forsinket skjelettutvikling. Knoklene til barna blir myke og svekkede. Når barnet begynner å gå, vil vektbelastningen føre til at leggene bøyes utover – og forårsaker hjulbenthet ifølge nhi.no.

Så når skogsarbeidet begynte, fulgte familien med til skogs. Det skar opp et stykke torv, men passet på at den satt fast i to ender. Så støttet de opp torven med to pinner eller planker, slik at den ble stående som en liten bro. Så førte de ungen tre ganger under torven. De måtte være to personer til dette.

Den ene spør; – Å smeier du mæ for?
Så svarer den andre: – Jeg smeier dæ for jordsøg.

Deretter la de en hårlokk fra ungen i gropen og la torven på plass. Og når håret er borte, trodde de også at sykdommen var borte.

 

Tormod BjørnstadTormod Bjørnstad
Tormod Bjørnstad
Bakgrunn som lærer, forlagsredaktør, daglig leder og konsulent. Opptatt av medvirkning og nye demokratiske modeller i lokalpolitikken. Lang erfaring som amatørmusiker.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: