Du er her
Hjem > Aktuelt > Mattismesse og høstjevndøgn – nå er sommeren over

Mattismesse og høstjevndøgn – nå er sommeren over

Dette innlegg er eldre enn 1 år og kan være utdatert.

I den kommende uken skal vi minnes evangelisten Matteus, han skrev Matteusevangeliet. Og så inntreffer høstjevndøgn. Den dagen er dagslyset og nattemørket like lange. Det er en viktig astronomisk hendelse, – en av fire hendelser som markerer skiftene i årstidene.

Den 21. september feirer vi Mattismesse. Dagen er til minne om tolleren Matteus som senere ble apostel og fikk navnet Levi.

Matteus skrev det første evangeliet. Matteusevangeliet inneholder fem store taler holdt av Jesus:

  1. Bergprekenen (kap. 5–7)
  2. Utsendelsestalen (kap. 10)
  3. Lignelsestalen (kap. 13)
  4. Disippeltalen (kap. 18)
  5. Talen med de skriftlærde om endetiden (kap. 23–25)

Matteusevangeliet ble antakelig skrevet mellom 75-90 e.Kr. og med jødekristne som målgruppe. Matteus står først av evangeliene i Det nye testamentet, trolig fordi det i den tidlige kristendom ble regnet som det eldste, samtidig som det også var det som ble mest brukt i kirkene.

På primstaven ser man ofte en øks. Den forteller kanskje om hvordan Matteus døde, for man tror han led martyrdøden i Etiopia.

Natt og dag er like lange
Høstjevndøgn faller i 2019 på den 23. september – klokken 09.50 norsk tid.

Nå kan vi ta farvel med sommeren. Høstjevndøgn varsler høst og at vinteren er på vei.

Dette er en viktig astronomisk hendelse, for på denne datoen står solen helt loddrett over ekvator.

Dermed er sommeren offisielt på hell, høsten er astronomisk sett varslet, og den varer nå frem til vintersolverv den 22. desember klokken 05.19. Deretter følger vårjevndøgn, 20. mars 2020, og til slutt sommersolverv, 20. juni 2020.

På dagen for høstjevndøgn er lys og mørke i balanse, men mørket vil fortsette å vokse. Dagen er allerede blitt over seks timer kortere enn det den var midtsommers. Nå skal naturen levere av sin overflod, – det bugner av grønnsaker, korn, frukt, kjøtt og fisk. Nå kan man høste inn det man sådde om våren.

Høsten feirer vi med lam, fårikål og viltgryter og vi har oktoberfestivaler hvor vi drikker vin og øl. I Amerika holder de i live tradisjonen med «Thanksgiving», selv om denne dagen ikke feires før 23. november.

Til slutt litt gammel (over)tro
Det fortelles: Hvis man slipper en kniv i gulvet, kommer det en mann på besøk. Slipper man en skje, kommer det en kvinne. Faller en gaffel ned, kommer det en guttunge. Hvis det er en teskje, kommer det en jente.

Du får se om det stemmer.

 

Tormod BjørnstadTormod Bjørnstad
Tormod Bjørnstad
Bakgrunn som lærer, forlagsredaktør, daglig leder og konsulent. Opptatt av medvirkning og nye demokratiske modeller i lokalpolitikken. Lang erfaring som amatørmusiker.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: