Du er her
Hjem > Kommentar > Tre av valgets tapere vinner alt – tre vinnere taper det meste

Tre av valgets tapere vinner alt – tre vinnere taper det meste

Dette innlegg er eldre enn 1 år og kan være utdatert.

Straks valgresultatet var klart, begynt partiene et nytt politisk spill. Nå skulle makten fordeles. I løpet av et par døgn forelå et resultat som var ganske forskjellig fra valget. En avtale mellom AP, MDG, SV og V gjør at de fire partiene kan fordele makten mellom seg. Valgets vinnere får ingenting. Det åpner for et politisk skifte på Nesodden, et grønt flertall som trolig vil endre retning i en rekke viktige saker.

Tre partier gikk tilbake
For AP var valget en katastrofe både nasjonalt og lokalt. På Nesodden gikk de tilbake med nesten 8 prosentpoeng og mistet en tredel av de ni mandatene de har hatt i siste periode.

V fikk også en klar tilbakegang, helt likt med nasjonalt gjennomsnitt mistet de 1,6 pp. Men de beholdt sine to mandater.

Nasjonalt fikk SV en god fremgang, men på Nesodden ble det en liten tilbakegang.

De viktigste spørsmålene er kanskje: Vil kommunestyret lytte til innbyggerne? Vil de åpne for en god dialog med medborgerne?

Fire partier gikk frem
Nasjonalt fikk MDG en fremgang på 2,6 pp, men på Nesodden var fremgangen mindre og de beholdt bare sine fire mandater.

H gjorde et elendig valg nasjonalt, men på Nesodden fikk de en liten fremgang og ble det største partiet. Men de mistet ett mandat.

Rødt er en av valgets klare vinnere og fikk nesten dobbelt så mange stemmer som for fire år siden. R doblet også antall mandater og har nå fire personer i kommunestyret.

SP gjorde et fantastisk valg. På Nesodden mer enn syvdoblet de antall stemmer og kom rett inn i kommunestyret med to mandater

Nå er makten fordelt
AP, SV og V, tre av valgets tapere, har sammen med MDG inngått en samarbeidsavtale for kommende fire år. Denne kvartetten får 16 mandater og dermed flertall i kommunestyret.  Dette er et miljøvalg, men innebærer også et tydelig politisk skifte på Nesodden.

Avtalen innebærer at de fire partiene får alle de viktige postene. Tross den store tilbakegangen får APs ordfører, Truls Wikholm, fortsette i fire år til. Øyvind Solum fra MDG blir ny varaordfører. Ledelsen for de politiske utvalgene fordeles mellom de fire partiene. V får Skole- og oppvekstutvalget. SV besetter ledelsen av Planutvalget og Helse- og omsorgsutvalget.

Valgets vinnere, H, R og SP får ingenting. Slik er det politiske maktspillet.

Den politiske avtalen inneholder bare noen få overordnede mål og er lite konkret. Det gjenstår å se hvilke av de fire partiene som får gjennomslag for sine fanesaker og hvem som må spise kameler både titt og ofte. Det kan koste dyrt å ha plass i posisjon. Men endringer vil det bli.

Bedre politisk klima og debatt?
Det skal bli spennende å se hva som skjer når det nye kommunestyret kommer sammen. Blir det et bedre klima for samarbeid, debatt og kompromisser? Det er svært mange nye representanter som nå skal delta i det politiske arbeidet. La oss håpe at ikke den dårlige stemningen i det forrige kommunestyret fortsetter.

Avtalen mellom flertalls-kvartetten innebærer at det skal settes sammen et koordineringsutvalg bestående av gruppelederne for partiene. Utvalget skal diskutere store politiske saker og mulige strategier.

Vil utvalget kunne gi bedre politisk forståelse og øke mulighetene for tverrpolitisk samarbeid?

De viktigste spørsmålene er kanskje: Vil kommunestyret lytte til innbyggerne? Vil de åpne for en god dialog med medborgerne?

Nå er tiden inne til det.

Tormod BjørnstadTormod Bjørnstad
Tormod Bjørnstad
Bakgrunn som lærer, forlagsredaktør, daglig leder og konsulent. Opptatt av medvirkning og nye demokratiske modeller i lokalpolitikken. Lang erfaring som amatørmusiker.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: