Du er her
Hjem > Film > Chernobyl. TV- serien du bør se.

Chernobyl. TV- serien du bør se.

Dette innlegg er eldre enn 2 år og kan være utdatert.

Chernobyl er en britisk-amerikansk miniserie fra 2019, i fem episoder, skapt og skrevet av Craig Mazin og regissert av Johan Renck. Serien skildrer atomkraftulykken i TsjernobylSovjetunionen som inntraff i april 1986, og opprydnings og sikringsarbeidet samt ulykkens konsekvenser.[1]

Serien var en samproduksjon mellom det amerikanske fjernsynsselskapet HBO og den britiske kringkasteren Sky, og hadde premiere på HBO den 6. mai 2019.

Serien er inspirert av, og har gjenbrukt historier fra Svetlana Aleksijevitsjs dokumentarbok Bønn for Tsjernobyl, blant annet historien til Ljudmila, enken av brannmannen Vasiljev Ignatenko.[2] Serien har fått ros for nøyaktig historisk korrekt gjenskaping av dagligliv og materiell kultur i 1980-tallets Sovjet. Men også fått kritikk for å gi feil inntrykk av hvordan Sovjetunionen ble styrt politisk.[3]

Og her et sitat  hentet fra et intervju med forfatter Svetlana Aleksijevitsj. (Vagant 20.6.19.) Intervjuet er oversatt fra spansk av Kaja Rindal Bakkejord:

«De krigerske reaksjonene Chernobyl har fremkalt hos offisielle, Kreml-vennlige nyhetsmedier i Russland, har vært oppsiktsvekkende. Kritikken består først og fremst i et pirkete og smålig oppheng i unøyaktigheter enten det gjelder den tekniske, måten historien fortelles på, eller portretteringen av omgivelsene. Men det fins også dem som ser serien som et produkt av utenlandske konspirasjoner mot dagens Russland. En kommentator i avisen Komsomolskaja Pravda anser Chernobyl som et forsøk på å undergrave Rosatom (den ansvarlige regjeringsetaten for atomenergi i Russland) til fordel for deres vestlige teknologiske konkurrenter. På fjernsynskanalen NTV annonseres den første russiske serien om hendelsen. Hovedpersonene der vil være en amerikansk spion som opererer undercover i området rundt kraftverket, og en funksjonær fra den sovjetiske etterretningstjenesten som prøver å avsløre ham.»

Serieskaperne la ut en podcastserie hvor Mazin og Sagal blant annet diskuterte hvilke kunstneriske friheter de hadde tatt seg i å omforme de historiske begivenhetene til dramaserien.[4]

Chernobyl
orig. Chernobyl
Generell informasjon
Type Miniserie
Sjanger Drama / Historie
Prod.land USAStorbritannia
Utgivelsesår 2019
Episoder 5
Språk Engelsk
Foran kamera
Medvirkende vis
Bak kamera
Produsent Sanne Wohlenberg
Manus Craig Mazin
Regi Johan Renck
Komponist Hildur Guðnadóttir
Foto Jakob Ihre
Prod.selskap HBO, Sky Television plc
Sending
Periode 6. mai 2019–3. jun. 2019
TV-kanal HBO, Sky Atlantic
Eksterne lenker
IMDb

https://no.wikipedia.org/wiki/Tsjernobyl-ulykken

https://snl.no/Tsjernobyl-ulykken

https://www.nrk.no/kultur/hva-stemmer-og-hva-stemmer-ikke-i-suksess-serien-_chernobyl__-1.14577315

Foto: HBO Nordic

Gunhild GjevjonGunhild Gjevjon
Gunhild Gjevjon
Bibliotekar, førskolelærer, mor og bestemor. Idemessig platform: Troen på kjærlighetens kraft og den frie ytring. Mål: Redelige og ryddige forhold i Nesoddpolitikken.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: