Du er her
Hjem > Aktuelt > Minnedagene omfatter Kåldag, sildefest og hårklipp

Minnedagene omfatter Kåldag, sildefest og hårklipp

Dette innlegg er eldre enn 1 år og kan være utdatert.

Den kommende uken skal vi minnes en svensk helgen og en romersk biskop. Nå skulle kålen lagres og håret klippes. Sildefisket ble avsluttet med en heidundrende fest der både sild og mennesker fløt i brennevin. Allerede i 1858 ble det forbudt å slå tjenerne, og tjenestejentene med. Tenk det.

Den 7. oktober, Britemess, er til minne om den hellige Birgitta ( 1303–1373), en svensk kvinne som ble helgen et par tiår etter sin død. Birgitta grunnla Birgittinerordenen, en orden som også hadde kloster i Norge.

Birgitta er spesielt kjent for sine visjoner. Hun skal ha hatt over 700 åpenbaringer som hun har skrevet om i fire store bøker.

Dagen kalles også for kåldagen fordi all kål skulle skjæres og gjemmes i kjelleren.

To dager senere, 9. oktober, feirer vi Dinesmesse. Det er til minne om Dionysius, Athens første biskop. Han ble halshugget i Paris i det første århundre etter Kristus. Legenden forteller at etter at bøddelen hadde hugget av ham hodet, tok Dionysius det i hendene og bar det til et sted der han ville begraves.

Sildefisket måtte feires med en durabelig fest.

Sildefesten
Sildefisket skulle avsluttes denne dagen. Og det skulle skje med en durabelig fest. – Nå skal silden få svømme igjen, men denne gangen i brennevin, ble det sagt.

Tre dager senere, 12. oktober, minnes vi den hellige Wilfrid, en engelsk biskop. Han brakte den engelske kirke opp på linje med den pavelige romerske og kontinentale kirkeverdenen.

Dagen kalles også for klippedagen, for nå skulle håret klippes. Men man måtte unngå å klippe seg om kvelden. Det var en synd som kunne straffes på dommedag.

I 1492 gikk Columbus i land på den øya han kalte San Salvador. I USA kalles dagen derfor Landing day  eller Colombus day.

I 1858 ble det forbudt å denge løs på tjenestefolket. Det var ikke lov selv om tjenestejenta nektet å ligge med bonden.

Slutt å slå tjenestefolket
Kong Oscar 1. av Sverige og Norge kunngjorde i 1858 at en husbonde ikke lenger fikk pryle sine tjenestefolk. Riktignok kunne man fortsatt denge løs på tjenestegutter under 18 og -jenter under 16 år. De måtte finne seg i å få pryl for å lære seg å oppføre seg skikkelig. Derved mistet bonden et maktmiddel. Han kunne ikke lenger slå tjenestefolket med pisk eller stokk. Ikke engang om han ikke fikk sin vilje med tjenestejenta.

Verden går langsomt fremover.

 

Tormod BjørnstadTormod Bjørnstad
Tormod Bjørnstad
Bakgrunn som lærer, forlagsredaktør, daglig leder og konsulent. Opptatt av medvirkning og nye demokratiske modeller i lokalpolitikken. Lang erfaring som amatørmusiker.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: