Du er her
Hjem > Aktuelt > Rognebær; et usikkert værtegn, men en sikker gelevinner

Rognebær; et usikkert værtegn, men en sikker gelevinner

Mengden av rognebær kan variere mye fra år til år. Det er mange steder knyttet til et av våre eldste og minst sikre værtegn: Noen steder i landet betyr mye rognebær at det blir mye snø til vinteren. Andre steder heter det at mye rognebær gir lite snø.

Så hva vil skje i år, for nå bugner det jo av rognebær. Vi får vente å se, men det som er sikkert er at vi har fått en flott mulighet til lage mye rognebærgele. ”Høyt henger de, og sure er de”, sier reven i Æsops fabel. Men den sure, bitre smaken forsvinner med frost, enten på treet eller i fryseren, og blir aromatiske og nydelige. De egner seg ikke så godt til syltetøy, men rognebærgele er nydelig til flere matretter. Oppskrifter finner du på nettet.

Rogn
Rogn tilhører asalslekten og vokser over hele landet til Finnmark. I Buskerud går den opp til 1500 meter over havet. Navnet kommer av et norrønt ord for fargen rød. Den vokser i alle jordtyper, fra våt og sur jord til næringsfattig sandjord. Rogna er lyskrevende, tåler mye vind og kan bli opp til hundre år gammel.

Rogn og fuglene
Før trekkfuglene flyr sydover, kan du se dem spise rognetrær rene for bær. Fuglespredningen er effektiv, og unge trær kan slå rot på uventede plasser, som på hustak, i fjellvegger og greinkløfter i trær. Flogrogn er betegnelsen på slik rogn som vokser i større trær. Trost, stær og sidensvans er spesielt glade i rognebær. Men rognebær kan også bli fuglemat gjennom vinteren. Plukk hele klaser av rognebær om høsten og putt dem i fryseren. Legg klasene på fuglebrettet når vinter kommer, og det kan hende du får besøk av både sidensvansen og dompapen.

Hvitrogn
Det har gått litt av moten å ha hvitrogn i hagen, for det har vært en vanlig hageplante i Norge. Nå om høsten har den flotte høstfarger og hvite bær. Og i juni blomstrer den. Den må betegnes som en høy busk eller et lite løvtre i asalslekten. Hvit rogn kan få en høyde på 1,5 m – 4 m.

Arild Drolsum

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: