Du er her
Hjem > Aktuelt > Velkommen og adjø Viken – den nye fylkeskommunen vil legge seg ned, så fort som mulig

Velkommen og adjø Viken – den nye fylkeskommunen vil legge seg ned, så fort som mulig

Dette innlegg er eldre enn 1 år og kan være utdatert.

For første gang ble det valgt inn nesten nitti representanter til fylkestinget i det nye storfylket Viken. Et rødgrønt flertall, AP, MDG, SV og SP, har inngått en politisk avtale, og skal styre Viken i den første perioden. Den blir kanskje også den siste perioden, for de fire partiene vil søke om å oppløse det nye storfylket så snart som mulig.

Ved årsskiftet opprettes Viken
Det er det nye, store fylket som slår sammen Akershus, Østfold og Buskerud fylker. Viken vil strekke seg fra Hardangervidda til Halden. Langs E6 og Rv7 er det en avstand på ca 330 km. Det vil ta deg 4,5 timer å kjøre den strekningen med bil, ifølge Google Maps. Med tog vil det ta over 7 timer.

Viken vil få et innbyggerantall på 1,2 millioner innbyggere. Det vil være nesten dobbelt så mange som i Oslo fylke. Oslo ligger geografisk midt i Viken, men er ikke med i det nye fylket. I fylkene Akershus, Østfold og Buskerud er det i dag til sammen 61 kommuner.

Spørsmålet er om storfylket Viken er et område som har de samme problemstillingene fra nord til sør, og som er en naturlig region for samordning, administrativ og politisk styring.

Mange er svært uenige i det.

Det nye fylket Viken strekker seg fra Hardangervidda, se bildet øverst, til Svinesund som du ser i dette bildet. Mange mener det er et for stort område og at det ikke har så mange sammenfallende problemstillinger.

God valgdeltakelse
Ved valget i september var det 59 % av de stemmeberettigede i de aktuelle kommunene som puttet en stemmeseddel for fylkestingvalget i urnen. Det ble valgt et fylkesting med 87 representanter. Høyre og Arbeiderpartiet ble de to største partiene:

Høyre: 25,1 %, 22 mandater,
Arbeiderpartiet: 24,2 %, 22 mandater,
Senterpartiet: 13,2 %, 12 mandater,
Fremskrittspartiet: 8,8 %, 8 mandater,
Miljøpartiet de grønne: 7,6 %, 7 mandater,
Sosialistisk Venstreparti: 4,6 %, 4 mandater,
Venstre: 3,6 %, 3 mandater,
Bompengepartiet: 3,5 %, 3 mandater,
Rødt: 3,2 %, 3 mandater,
Kristelig Folkeparti: 2,6 %, 2 mandater,
Pensjonistpartiet: 1,5 %, 1 mandat

Det ble en rødgrønn avtale
AP, MDG, SV og SP fikk til sammen 45 mandater. De brukte to-tre uker på å forhandle seg frem til en politisk enighet og en plattform. Viken får et parlamentarisk styre med et fylkesråd, på samme måte som Oslo og byrådet der.

Vil skrote Viken snarest
Alle de fire partiene som nå skal lede fylkesrådet var imot sammenslåingen av det nye storfylket.

– Det er hyggelig å stå her og presentere den første, men forhåpentligvis også den siste politiske plattformen for Viken, sa Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim, førstekandidat for Senterpartiet i Viken, på pressekonferansen.

Det første punktet i avtalen som er inngått er at den rødgrønne alliansen vil sende en søknad om å oppløse Viken fylke så snart som mulig. Det krever at de rødgrønne vinner stortingsvalget i 2021 og at det nye flertallet vil innvilge søknaden om å oppløse fylkessammenslåingen.

– Dette utgjør et tydelig signal til den blåblå regjeringa om at den politikken de fører, både når det gjelder sentralisering generelt og tvangssammenslåing, er en politikk som Viken ikke ønsker seg, sier Senterpartiets førstekandidat til nrk.no.

Det ser mørkt ut for den store utbyggingen av E18. Både flertallet i Viken og i Oslo går nå imot de planene som foreligger.

Skjærer ned E18-utbyggingen
De rødgrønne tar også tak i andre omdiskuterte spørsmål.

– Alliansen legger opp til en langt mindre omfattende E18-utbygging – med færre kjørefelt og færre milliarder, skriver Budstikka. Partiene trekker den støtten som fylkestinget i Akershus ga prosjektet i fjor. Det nyvalgte fylkestinget i Oslo sier også nei til de omfattende utbyggingsplanene. Derved henger nok også det storprosjektet i en tynn tråd.

 

Tormod BjørnstadTormod Bjørnstad
Tormod Bjørnstad
Bakgrunn som lærer, forlagsredaktør, daglig leder og konsulent. Opptatt av medvirkning og nye demokratiske modeller i lokalpolitikken. Lang erfaring som amatørmusiker.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: