Du er her
Hjem > Aktuelt > Nå blir det vinter, og vi må snu primstaven

Nå blir det vinter, og vi må snu primstaven

Dette innlegg er eldre enn 1 år og kan være utdatert.

Midt i oktober skal vi feire den første vinterdagen, derfor er merket på primstaven en vott. Nå gjelder det å få vinterveden klar, for den første snøen har allerede kommet. Et merkelig sagn forteller om at 11 000 jomfruer ble drept 21. oktober i år 230. Eller var det bare elleve?

Vinteren er her
Nå er sommeren over, fra 14. oktober skal vi være på vintersiden av primstaven. Denne dagen kalles første vinternatt. Primstavmerket er vanligvis en vott «so’ska verje for vinterkulda», det er merket til «kong Vinter». Av og til kan merket også være et tre uten løv.

Denne dagen var i gammel tid den første kalenderdagen, året begynte.

Dagen er til minne om paven Calixtus. Han ble tatt til fange i Roma i 222, og ble torturert før de kastet ham i en brønn og fylte den med stein.

Ved disse tider holdt våre forfedre blot, en offerfest for norrøne guder.

Nå må veden i hus, snart er vinteren her.

Nå må veden i hus
Den 16. oktober kalles tredje dag vinter, vedhoggerdagen, eller vidadøgra.

Hogg no opp din vintervid førenn snjøin legge ned.

Primstaven kan ha et merke av et nedfalt tre.

De mange jomfruer
Den 21. oktober kalles jomfrudagen og er til minne om den britiske kongsdatteren Ursula. I følge sagnet skulle hun dra til Roma i år 230 og med seg hadde hun 11 000 jomfruer, fortelles det. Noen mener tallet er en misforståelse av romertallene XI MV. XIM kan leses som 11 000, men M kan bety martyr og V jomfruer, virgo. I så fall var det bare 11 jomfruer, og det er kanskje mer rimelig?

Men uansett, – Ursula og jomfruene kom aldri til Roma. De ble tatt til fange av hunerne i nærheten av Køln. Alle jomfruene ble drept, og da Ursula ikke sa ja til et tilbud om ekteskap, ble hun også drept, skutt i brystet med piler.

 

Tormod BjørnstadTormod Bjørnstad
Tormod Bjørnstad
Bakgrunn som lærer, forlagsredaktør, daglig leder og konsulent. Opptatt av medvirkning og nye demokratiske modeller i lokalpolitikken. Lang erfaring som amatørmusiker.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: