Du er her
Hjem > Aktuelt > Coro Misto synger verk av Bach og Mendelsohn på høstkonserten sin

Coro Misto synger verk av Bach og Mendelsohn på høstkonserten sin

Dette innlegg er eldre enn 1 år og kan være utdatert.

Kammerkoret Coro Misto holder sin høstkonsert i Skoklefall kirke søndag 27. oktober kl 19.30. På programmet står blant annet Bachs berømte Air, Kantate nr. 150 og Christus oratorium og Salme 42 av Mendelsohn.

Barokkens mester
Den tyske komponisten Johann Sebastian Bach (1685 – 1750) er en av de mest kjente europeiske, klassiske komponistene våre. Bach representerer barokkmusikkens høydepunkt. Han hadde en enorm produksjon og skrev musikk både for kor og orkester, orgel, klaver og både stryke- og blåseinstrumenter.

Coro Mistos høstkonsert åpner med Bachs berømte Air. Og hvem har ikke hørt den? Det er et ganske kort verk. Hør hvordan den rytmiske, nedadgående basslinjen kombineres på genialt vis med en langsom melodilinje som strekker seg oppover.

Den geniale tyske komponisten Johann Sebastian Bach.

Ny musikk hver søndag
Bach skrev mye musikk som skulle oppføres under gudstjenestene hver søndag, der teksten hadde sammenheng med søndagens bibeltekst. Ca 200 av disse kantatene er bevart, men han skrev sannsynligvis langt flere.

Kantate nr. 150, Nach dir, Herr, verlanget mich er komponert for en ukjent anledning. Den er unik blant Bachs kantater for sin sparsomme orkestrering og for korets frie rolle i fire av syv satser. Man tror den er komponert i 1707, skriver Wikipedia.

Barokken møter vår tid
På høstkonserten blir det også fremført andre verk av Bach. Og Coro Misto vil synge Immortal Bach som er en hyllest til Bach skrevet av den norske komponisten Knut Nystedt.  Dette er et kjent korverk som fremføres over hele verden. Her kombineres barokkmusikken med vår tid på en spennende måte.

Coro Misto synger også verk av den tyske komponisten Felix Mendelssohn-Bartholdy.

Inspirert av Bach
Etter Bachs død ble musikken hans glemt og i mange år. Men rundt 1830 begynte blant annet den tyske komponisten Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809 – 1847) å fremføre musikken hans.  Bach ble gjenoppdaget og har siden hatt en sentral plass i den klassiske musikken.

Coro Misto skal fremføre Christus Oratorium av Mendelsohn. Dette er et uferdig verk som ble utgitt etter Mendelsohns død. Oratoriet inkluderer tre satser som omhandler Jesu fødsel, Wo ist der neugeborne, Es wird ein Stern aus Jacob aufgeh’n og Wie schön leuchtet der Morgenstern. Deretter følger en sterk, nesten brutal fremstilling av hvordan folk forlangte at Jesus skulle fordømmes og henrettes fordi han kalte seg Guds’ sønn. Verket ble først fremført i 1852 og det er ikke ofte det fremføres i Norge.

Konserten avsluttes med det mektige sluttkoret til Mendelsohns Salme 42.

Coro Misto dirigeres av Marilena Zlatanou. Orgel og klaver trakteres av Stefan Ibsen Zlatanos.

 

Tormod BjørnstadTormod Bjørnstad
Tormod Bjørnstad
Bakgrunn som lærer, forlagsredaktør, daglig leder og konsulent. Opptatt av medvirkning og nye demokratiske modeller i lokalpolitikken. Lang erfaring som amatørmusiker.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: