Du er her
Hjem > Aktuelt > Einar Gerhardsen og Finn Graff

Einar Gerhardsen og Finn Graff

Dette innlegg er eldre enn 1 år og kan være utdatert.

NRK har nå vist alle episodene om Einar Gerhardsen. I det offentlige rom har denne store statsmannen egentlig ikke fått så mye oppmerksomhet. Det er blitt en plass i Oslo, et Blått skilt i Sofienberggata der han bodde og en byste i Moss. Og så var det to frimerker i 1997.

Posten mente i 1997 at det var verd å markere at det da var 100 års siden Einar Gerhardsen ble født. De tilegnet han derfor to frimerker i anledning jubileet. ”Statsmannen” kr 3,70 og ”Landsfaderen” kr 25,00.

Tegneren Finn Graff, også han en ener på sitt område, fikk oppdraget med Gerhardsen-frimerkene. Han hadde da i 25 av sine yrkesaktive år tegnet for Arbeiderbladet, fremste talerør for arbeiderbevegelsen og Einar Gerhardsens Arbeiderparti. Men frimerkemotivene var likevel første karikaturer av politikeren og landsfaderen. Finn Graff kom til avisen i begynnelsen av 1960-årene, bare et par år før Gerhardsens siste regjering tapte valget. Få år senere trakk han seg ut av aktiv politikk, og Finn Graff tegnet han faktisk bare én gang. Det var et portrett omkring ett år før han døde i 1987. Strekene til tegningene på frimerkene ble hentet fra hukommelsen og fotografier.

Keitet og sjenert, men bestemt og sterk er karakteristika brukt om Einar Gerhardsen. Finn Graff sa han kunne vedde på at han var sjenert. Han husket hvordan det slo han de gangene han så han. Men øyene var milde og varme, men s munnen var streng og bestemt. Det forsøkte Finn Graff å formidle på frimerkene.

Årbok Norske Frimerker
Fra 1988 gir Postens frimerketjeneste ut en bok med årets frimerker. Det er en praktbok med fyldige tekster og fargerike illustrasjoner. I årboken er ikke frimerkene kvittering for betalt porto. Her målbærer de sitt eget budskap. Her forteller hvert frimerke historien om sitt motiv og hvordan det ble til. Ett ustemplet sett av alle årets frimerker står montert i plastlommer, der de er omtalt. Det er norske tekster med sammendrag på engelsk og tysk.

Einar Gerhardsen var ikke alene om å få sitt frimerke i 1997. Blant annet var Posten 350 år, kongeparet 60 år, Trondheim 1000 år og det var VM på ski, humlen og marihøna fikk sitt frimerke og selvsagt var det egne julefrimerker.

Arild Drolsum

Kilde: Årbok Norske Frimerker 1997, Postens frimerketjeneste.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: