Du er her
Hjem > Aktuelt > Kommer villsvinene til Nesodden? Intervju med Mette Wilhelmsen: Eier av Thoresens gartneri, medlem av viltnemda, jeger og vararepresentant for KR. F i Frogn. 

Kommer villsvinene til Nesodden? Intervju med Mette Wilhelmsen: Eier av Thoresens gartneri, medlem av viltnemda, jeger og vararepresentant for KR. F i Frogn. 

Etter flere ganger å ha blitt spurt om villsvinene er på vei til Nesodden har Nesoddpostens utsendte tatt kontakt med Mette. Spurt om hun kunne tenke seg å gi et intervju om villsvinenes liv og utbredelse sett både ut fra en jeger, som ønsker å ha villsvin å jakte på, og en bonde som ønsker å ha avlingen i /ut   sin i fred. Og der kommer hun i bilen sin. Vi går opp til skrivestuen min, der kaffen står klar, og litt smågodt står på bordet. Intervjuet kan begynne.

Men før vi går løs på villsvinenes liv og utbredelse, ber jeg Mette si litt om seg selv, sin arbeidslivserfaring, sitt politiske engasjement mm. 

Mette setter seg godt tilbake i stolen. – Jeg har jobbet som kokk, stort sett innen hotell og restaurant, sier hun. – På Kodak jobbet jeg i labben og sendte ut bilder. Har også vært med å drive et firma som heter Bondebakst i Frogn. Et firma som en stund har ligget i dvale, men som jeg prøver å få startet opp igjen i løpet av høsten. Og så eier og driver jeg Thoresen gartneri som ligger i Havsjødalen i Frogn. 

Når det gjelder mitt politiske engasjement i KrF så har jeg opplevd at Bente Bjerknes har gjort en kjempejobb når det gjelder sitt engasjement for Nordre Frogn. Og at hun har ett brennende ønske om at alle skal ha det godt i alle livets faser. Opplever at et kommunevalg er mer et personvalg enn det er et stortingsvalg. Så er jeg enig i de verdier KrF står for, som er fellesskap, generasjons-ansvar og menneskeverd. 

Hva mener du din interesse for jakt skyldes?

 -Den kom fordi jeg skulle overta gården. Følte da at jeg måtte forvalte de ressursene jeg fikk ved å overta den. Noe som innebærer å kunne jakte. Jeg er den første kjerringa i slekta som går på jakt. Mette smiler stort og tar seg litt kaffe og smågodt.  

Andre interesser/hobbyer?

-Håndarbeid og strikking. Klarer faktisk godt både å  strikke og følge med på debatter når jeg er på kurs. – Det kalles Multitasking, sier intervjueren, og vi må begge le.

Siden du er eier av/ut både av en gård og et gartneri, må det vel være tillatt å spørre om du har du/ut noen favorittplante /grønnsak?

-Min favorittblomst er pelargonia, sier Mette. – Den finnes i mange spennende varianter og lukter godt. Og favoritt-grønnsaken er uten tvil selleri. Den kan brukes til alt og er sunn.

Hvilke gode råd har du til oss hageeiere når det gjelder stellet i hagen før vinteren setter inn? 

-Ikke klipp gresset for kort og dekk til frostfølsomme planter. 

Både folk fra Nesodden og Frogn handler hos deg. Er det noen forskjell på oss?

-Jeg opplever Nesoddfolk som mer jordnære og miljøbevisste. Og nå er da intervjuerens tur til å smile stort og ta seg litt kaffe og smågodt

Så kommer det spørsmålet nesten alle de jeg intervjuer får, sier intervjueren. -Tror du på True love? Svaret Lise gir er så vakkert at jeg lar det stå å skinne litt for seg selv.

-Ja, mener vel det er litt forhåndsbestemt. Du lærer mye av å stå i vanskelige situasjoner. Lærer hvordan både sjel og sinn kan utvikles. 

Og da er vi fremme ved hva Mette kan og mener om villsvinenes plass i de norske skoger?

-Noen bønder ønsker villsvin fordi de kan selge jaktopplevelser, sier Mette. – Å komme hjem med et villsvin på ryggen er stas.  Mens andre bønder som dyrker grønnsaker absolutt ikke ønsker dem velkommen. Grunnen til det er at avlingene deres da kan bli totalt rasert. Og de mister sin inntekt. Så blir det nå litt spennende etter at Viken-fylket er etablert. En spenning som ligger i hvilken grad Viken vil følge opp den forvaltningsplanen som ble vedtatt i 2017 i Østfold fylke. En plan som har bestemt hvor villsvinene kan være, ikke være. Det finnes som sagt de som ønsker å tjene penger på jakt.

Hvor befinner villsvinene seg per dags dato?

-I hovedsak befinner de seg øst for Glomma.  Men har også vært observert i Ytre Enebakk. Det er også sett villsvin i Hobøl og Krokstad, som antas å være enslige handyr.

-Tror du villsvinene kommer til Nesodden? Og hvis svaret er ja, når tror du de kommer?

-Jeg tror vi vil se streifdyr om 10 – 15 år i vårt distrikt

Og da er intervjuet over, men blir sittende lenge å prate om hvor viktig det er, for hver og en av oss, å føle at vi har verdi og går inn i meningsfull sammenheng med våre medmennesker.

Fakta om villsvin. (https://snl.no/villsvin)

Gunhild GjevjonGunhild Gjevjon
Gunhild Gjevjon
Bibliotekar, førskolelærer, mor og bestemor. Idemessig platform: Troen på kjærlighetens kraft og den frie ytring. Mål: Redelige og ryddige forhold i Nesoddpolitikken.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: