Du er her
Hjem > Aktuelt > Oktoberfest, Kvernknurr og Bots- og bededagen

Oktoberfest, Kvernknurr og Bots- og bededagen

Dette innlegg er eldre enn 1 år og kan være utdatert.

Oktoberfesten er en gammel tradisjon som feires i mange land. Der flyter ølet, og folk synger, danser og koser seg. Så, – noen dager senere faller det hele til ro med Bots- og bededagen. På Bustedagen kan nygifte par gå fra gård til gård for å samle såkorn og lykke.

Oktober er årets tiende måned og har 31 dager. Måneden har fått sitt navn etter sin plassering i den gamle romerske kalenderen. Octo betyr åtte. Oktober er også kalt sædemåned, for såing av vinterrug, og slaktemåneden.

Oktoberfesten
På høsten har vi fra gammel tid festet for å feire alt naturen har gitt oss: grønnsaker og frukt, korn, vin og øl, samt kjøtt og fisk.

I Tyskland er Oktoberfesten en stor ølfestival som holdes i september-oktober hvert år i Bayern. Den regnes for å være verdens største folkefest. Festen oppsto 12. oktober 1810 da kronsprins Ludvig I av Bayern giftet seg med prinsesse Therese. Münchens borgere ble invitert til hesteløp, øl og andre fornøyelser. Det ble så populært at festen ble gjentatt året etter og har vært en tradisjon i nesten 210 år.

Til festen brygges det et eget Oktoberfestøl. Det serveres ofte i store kanner og glass som rommer en hel liter. Festen holdes i store telt med plass til flere tusen personer. I de senere år har Oktoberfesten spredt seg til andre land og byer, – også til Oslo.

Er det slik kvernknurren ser ut?

Trollet i kvernhuset
Gamle sagn forteller at Nøkken, vanntrollet, har et søskenbarn som kalles kvernknurren. Kvernknurren bor i kvernhusene ved fossene. Han er ikke så musikalsk som Fossegrimen og ikke så farlig som Nøkken. Det er Kvernknurren som sørger for god maling av kornet. Derfor er det gammel skikk å gi ham øl og mat. Da vil han øke mengden med mel. Men hvis folk glemmer å sette ut øl og mat til ham, vil han stoppe kvernen. Det gjør han også hvis folk maler korn i helgene og på nettene. Han stanser kvernen og setter den først i gang igjen når solen står opp.

Bots- og bededagen
Bots- og bededagen faller i år på søndag 27. oktober. Bots- og bededagene er en gammel skikk fra lenge før reformasjonen. Bededagen ble varslet kvelden før ved at man ringte i kirkens største klokke, stormklokken. Da skulle skjenkesteder lukke og det var ikke lenger tillatt å drive handel. Man skulle faste til gudstjenesten var over, og man måtte avholde seg fra arbeid, reiser, lek, spill og verdslig forfengelighet.

I Norge ble det i 1950 fastsatt at bots- og bededagen skal være siste søndag i oktober, søndagen før allehelgensdag, som er den 1. november, skriver Wikipedia.

På Bustedagen gikk nygifte par rundt for å samle inn såkorn og lykke.

På Bustedagen minnes vi to apostler
28. oktober kalles Simonsmesse eller To apostlers messe til minne om apostlene Simon og Judas Thaddeus som var brødre og begge led martyrdøden i år 71.

Primstavmerket denne dagen er ofte et spyd eller et sverd.

Såkorn og lykke
Dagen ble også kalt Fyribod eller Bustedag. Fyribod het den fordi man nå kunne vente snø som ble liggende. Dyrene skulle fores inne fra denne dagen.

På Vestlandet var det skikk å «be buste» denne dagen. Ordet buste er en avledning av ordet bustad. Nygifte ektepar gikk fra gård til gård for å samle inn såkorn. Såkornet var selve spiren til det utkomme man skulle få og hadde stor betydning. For mange var såkornet selve livsgrunnlaget. Kanskje dro man også på buste fordi det kunne bringe lykke for det nygifte paret.

 

Tormod BjørnstadTormod Bjørnstad
Tormod Bjørnstad
Bakgrunn som lærer, forlagsredaktør, daglig leder og konsulent. Opptatt av medvirkning og nye demokratiske modeller i lokalpolitikken. Lang erfaring som amatørmusiker.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: