Du er her
Hjem > Aktuelt > En morsom, spennende og varm bok om dramatikk på Nesodden under krigen

En morsom, spennende og varm bok om dramatikk på Nesodden under krigen

Dette innlegg er eldre enn 1 år og kan være utdatert.

Carl Bach er på farten igjen. Stein Turtumøygard har skrevet en ny bok om mesterdetektiven fra Nesodden. Spionene på Skoklefald bygger på hendelser som faktisk skjedde under krigen. Det dreier seg om flyktninger og fluktruter, hemmelige radiomeldinger, tyske soldater, russiske fanger og spionasje. Ja selv en tungtvannsaksjon og eksplosjonen på Filipstad er med, og selve gulltransporten spiller hovedrollen i fortellingen.

Var det krig på Nesodden?
Den nye boken om Carl Bach og vennene hans er lagt til krigsårene, fra 9. april 1940 til 7. juni 1945. Her utnytter forfatteren muligheten til å fortelle om ukjent lokal krigshistorie. Nei, det er ikke sant alt som fortelles i boken, men det meste er basert på hendelser som virkelig fant sted.

Boken åpner slik:

Andre verdenskrig gled ganske rolig over Nesodden. Vi ble riktignok okkupert av et par hundre tyskere, men de fleste av dem holdt seg oppe i leiren på Varden. Derfra skjøt de mot engelske bombefly om natten.

Kontakten mellom nesoddinger og tyskere var så liten som mulig. Tyskerne trodde sikkert at vi oppførte oss pent og reglementert.

Der tok de selvfølgelig feil.

Motstandskamp, flyktninger og spionasje
Bokens første spennende fortelling handler om et par flyktninger som sendes med båt fra Oslo til Torvvik. Der blir de tatt i mot av Carl og skal gjemmes unna på Nesodden et par dager før de skal sendes via Hvitsten til Strømstad. Allerede ved Sandvold dukker tyskerne opp, men Carl bruker sin kjappe oppfinnsomhet og klarer brasene nok engang. Jo da, det ble gjemt flyktninger flere steder på Nesodden.

Boken spinner videre med varierte fortellinger fra Signalen og Nesoddtangen gård til hendelser på Fagerstrand og Blylaget. Dette er lokalhistorie på sitt beste. Beskrivelsen av steder, veier og dagligliv for 75 år siden er imponerende og overbevisende. Forfatteren, Stein Turtumøygard, må ha gjort grundig research til boken. Resultatet er strålende. Selv små detaljer om kosthold og drikke under krigens rasjoneringer, er morsomme.

Tyske skip og fly ved Fagerstrand i april 1940. Bildet er hentet fra boken med tillatelse.

Lærerike detaljer
Hvorfor var det så kraftig telehiv på Kirkeveien? Hvordan så Signalen fjordhotell ut? Hvor lå kafeen i Gamle Skoklefaldvei? Hvor hadde tyskerne sine forlegninger? Sine lyskastere? Kanoner? Dette og mer til får du svar på i denne boken.

Varme og humor
Bokens persongalleri er fantasifullt og spennende. Man får sympati med mennesker som tar vare på, og hjelper hverandre. La gå, – de fleste av dem er oppdiktet, men de fremstår levende og troverdige i historien. Replikkene er kjappe, og en lun, varm humor går som en rød tråd gjennom boken. Dette er både interessant krigshistorie og trivelig krim.

Velkjente krigshendelser
I tillegg til «Floras engler» som transporterte flyktninger over Nesodden, har forfatteren på en snedig måte flettet noen av de store, kjente krigshendelsene inn i disse lokale historiene.

Om Filipstadulykken og lokalt tungtvann
Den 19. desember 1943 eksploderte ammunisjonsskipet Selma ved Filipstadkaia. Denne ulykken var en av de største katastrofene av sitt slag under krigen. Det var over 800 tonn ammunisjon om bord og eksplosjonen, og den påfølgende brannen, raserte et stort område i Oslo. 45 nordmenn og 75 tyskere ble drept, over 400 mennesker ble skadet. Båten fortsatte å brenne og eksplodere i nesten tre uker. Selma ble slept fra kai, og 11. januar sank båten rett utenfor Oksval.

Er det mulig at folk fra Nesodden kan ha hatt en finger med i sabotasjen? Les boken, da vel.

Fantes det virkelig tungtvann på Nesodden? Det trodde tyskerne. Det er morsomt å lese om doktor Quisling som solgte helsefremmende vann fra hyttebrønnen på Rudstrand, og den påfølgende «Tungtvannaksjonen».

Denne toetasjes brakken var en av bygningene i forlegningen tyskerne bygget på Varden. Etter krigen ble den herredshus og senere Nesoddens rådhus. Bildet er hentet fra boken med tillatelse.

Kom alle gullbarrene trygt frem?
Det er historien om Den Norske Banks gullbeholdning som er en gyllen tråd i boken. Det handler om 48,8 tonn gullbarrer som ble evakuert fra Oslo den 9. april 1940. Tyskerne måtte ikke få fatt i Norges statsformue. Men spørsmålet er om alt kom vel frem til Storbritannia. Kan noen av de svært verdifulle barrene ha havnet på Nesodden?

Dette er kjernespørsmålet som berøres i flere av de 21 fortellingene, novellene, i boken. Svaret er overraskende og skal ikke røpes her.

Boken er godt skrevet og lett å lese. Kos deg med den som en spenningsroman. Men du kan også ha en mobil eller et nettbrett ved siden av deg når du leser. Da kan du få googlet de spørsmålene som du vil få underveis. Bakerst i boken finner du et viktig etterord som forklarer de historiske hendelsene og gamle bilder fra noen av de stedene som det er skrevet om i boka.

Godt jobbet, en strålende bok, Stein Turtumøygard!

Så alle lokalinteresserte nesoddinger: Løp og kjøp! Boken er i salg i bokhandelen fra begynnelsen av november.

Stein Turtumøygard: Spionene på Skoklefald. Krim fra Nesodden under krigen.
Forlaget Faunens fortellinger 2019,
ISBN 978-82-993853-8-1,
257 sider

 

Tormod BjørnstadTormod Bjørnstad
Tormod Bjørnstad
Bakgrunn som lærer, forlagsredaktør, daglig leder og konsulent. Opptatt av medvirkning og nye demokratiske modeller i lokalpolitikken. Lang erfaring som amatørmusiker.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: