Du er her
Hjem > Aktuelt > ”Vi tar ikke imot kontanter”

”Vi tar ikke imot kontanter”

Dette innlegg er eldre enn 1 år og kan være utdatert.

Loven fastslår at kontanter er lovlig betalingsmiddel, at betalingsmottaker er forpliktet til å ta imot kontanter som betaling og at den som betaler har rett til å betale med kontanter.

I den senere tid har det stadig blitt introdusert nye betalingsmuligheter. Digitale transaksjoner øker mens kontantoppgjør minker. Utviklingsorienterte politikere, byråkrater og spesialister ser for seg at det kontantløse samfunnet ikke ligger langt unna. Tenker disse personene i det hele tatt på de 400.000 som fortsatt er ikke-digitale, og den tredelen av befolkningen som henger etter i forhold til den teknologiske utviklingen generelt? Dette gjelder i hovedsak målgruppen, de eldre.

Kontantnekten har startet
El-kjøp var blant de første store som innførte kontantnekt. Bussjåførene i Østfold ville gå til streik mot kontanter, reisebyråer har innført kontantnekt, og det siste er at VY også er på vei til å innføre kontantnekt. En passasjer opplevde nylig på en av VY sine busser til Oslo at sjåføren ikke ville ta imot kontanter. Beskjeden var at de som ikke kan betale med kort eller annen digital metode, kommer ikke med bussen. Passasjeren kunne selvsagt ikke forstå at en bedrift hvor staten er hovedaksjonær, kan diskriminere folk på den måte.

Hva mener så myndigheten?
Justisministeren unnlater å svare på om VY sin kontantnekt er ulovlig, og sier at loven er åpen for tolkning. Det samme skulle gjelde alminnelige prinsipper for betalingsoppgjør. Han gir uttrykk for at det ikke vil bli iverksatt innstrammingstiltak vedrørende betalingsformer. Samtidig bekrefter han at kontanter fortsatt gjelder.

Dette innebærer at ansvarlige myndighet velger ”å se en annen vei” og lar snikinnføring av illegal kontantnekt skje. En årsak til at til at myndighetene finner det opportunt å forsømme sitt ansvar for å håndheve loven, som er klinkende klar, er at det er åpenbart at nye, digitale betalingsmuligheter krever endringer i loven. Men det kan ikke være slik at den foreliggende lov i mellomtiden settes til side, uten at lovgivende myndigheter har erklært den ugyldig.

Så da synes det således fritt fram for enhver som ønsker å snikinnføre kontantnekt.

Arild Drolsum

Kilde: Senior Norge. Ukebrev, uke 46.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: