Du er her
Hjem > Kommentar > Er SV et lite misunnelsesparti?

Er SV et lite misunnelsesparti?

Dette innlegg er eldre enn 1 år og kan være utdatert.

Plan- og teknikkutvalget hadde 3. september sitt aller siste møte før valget og behandlet blant annet to saker som gjaldt badehus, en fasadeendring og en fradeling. For ordens skyld opplyser jeg om at jeg er indirekte part i en av sakene. Og det har lært meg mye, på flere områder, om en saks behandling i kommunen.

Mange av sakene som behandles i det politisk, sammensatte Plan- og teknikkutvalget, nå Plan- og byggesaksutvalget, er klager på vedtak om avslag i administrasjonen. Og det var begge badehussakene. Jeg skal ikke ta for meg selve sakene, men trekke frem noen tankevekkende uttalelser, som ble fremført av SVs representant under saksbehandlingene.

Badehusprofitører”
Badehusene på Nesodden har i dag enten et eget gbnr. eller så er de en del av en større bolig-/fritidseiendom. Noen få kan være en del av en større strandteig. Så er det mange som eier en liten, ubebygd strandparsell, hvor de sikkert gjerne hadde ønsket å få bygge et badehus, men det vil nok aldri bli tillatt. De badehusene som vi av og til ser er til salgs, er altså badehus som har sitt eget gbnr. Hvem er det som selger sine badehus i dag. Er det som SVs representant antyder, folk som er på jakt etter en kjempefortjeneste eller er det vanlige folk som har en god grunn for å selge badehuset sitt? Jeg velger å tro at selger du et en perle, som et badehus er, ligger det en naturlig grunn bak. Kanskje skal eieren flytte fra Nesodden, kanskje brukes det ikke mer eller kanskje orker en ikke lenger å holde det vedlike. Og så er det markedet som bestemmer prisen, og jeg rister selv på hodet over de høye prisene, men at SV til stadighet trekker frem prisene som en del av sin argumentasjon, har jeg lite til overs for. ”Selge igjen med kjempefortjeneste”, ”for så å tjene 1,5 til 2 millioner på det” eller ”omsettes for millionverdier”, fikk en høre i utvalgsmøtet 3. september. Hadde dette i hele tatt noe med sakene å gjøre? Det er ikke badehuseierne som er de store ”profitørene”, de finner vi blant boligutbyggerne over hele Nesodden.

Irriterende badehuseiere”
De fleste badehus har og har hatt en bøye ute i vannet og med et tau inn til badehuset. Er dette, som SVs representant mener, for å trenge folk lenger ut i vannet og også lage vanskeligheter for kajakkpadlerne, representanten inkludert? Eller kanskje kunne det primært være en sikkerhet for dem som bader fra badehuset sitt, barn som voksne. Erfaringene har over lengre tid vist at ikke alle båter og kajakker tar hensyn til de badende. Da er det ganske naturlig at det legges ut noen enkle, fysiske sperringer, slik som det også er gjort på alle offentlige badeplasser. Dessuten er det mange badehuseiere som også fester en liten båt i tauet foran badehuset. Slik som det alltid har blitt gjort.

Så til slutt er jeg helt enig med SVs representant i at badehusene på Nesodden har stor kulturhistorisk verdi. Men jeg har akseptert at tidene forandrer seg, også når det gjelder bruken av badehusene. SV mener fortsatt at badehusene skal brukes slik de en gang var påtenkt. Folk skulle gå ned til sine badehus for å bade og så gå hjem igjen. De skal ikke brukes som en hytte. Da vil man jo kunne se folk som sitter og koser seg med en kaffekopp i badehuset. Kanskje tar de til og med et glass vin.

Aner vi et snev av misunnelse? Kanskje er det ikke uten grunn at mange kaller SV et misunnelsesparti.

Arild Drolsum

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: