Du er her
Hjem > Aktuelt > Et historisk møte og en berømt julesang

Et historisk møte og en berømt julesang

Dette innlegg er eldre enn 1 år og kan være utdatert.

11. september 1977, lenge før 11. september fikk en ny mening, skjedde det noe rart. Noen har kalt hendelsen for et av musikkhistoriens mest surrealistiske øyeblikk. Andre hevder at det er noe av det største som har skjedd på tv. Det var i hvert fall den dagen Bing Crosby og David Bowie møttes i et fjernsynsstudio og spilte inn ”Little Drummer Boy” og ”Peace on Earth” sammen.

Bing Crosby var for lengst en legende og blant mange regnet som den største popstjernen i verden av sin generasjon. Bowie var også en legende blant sitt publikum, men Bing hadde visstnok aldri hørt om han før de møttes i studio den gangen.

Det skjedde i London

Bing Crosby hadde helt siden før krigen hatt sitt juleshow i amerikansk radio og senere fjernsyn. ”Jul med Bing” var like tradisjonsrikt som ”Grevinnen og hovmesteren”, og gjestene hans var hentet fra aller øverste hylle. På den tiden, i 1977, var Bing Crosby i London, hvor han hadde konserter og spilt inn deler av juleshowet sitt. Det var Bings egen ide at de skulle ha med en ung britisk artist til dette årets program, og da noen foreslo David Bowie, var det ikke nei i Bings munn.

De to møttes i studio tidlig om morgenen 11. september. Før det hadde David Bowie sagt at han ikke ønsket å synge ”Little Drummer Boy”. Derfor ble ”Peace on Earth” skrevet som et kontrapunkt til ”Little Drummer Boy”. De øvde en time, hvor Crosby sang ”Little Drummer Boy” og Bowie sang ”Peace on Earth”. Klassikeren satt etter tredje tagning, og før de skiltes, ga Bing telefonnummeret sitt til David. Og han sa pene ting om sin nye venn i et intervju noen dager etter opptaket. Han sa at Bowie var en hyggelig fyr som sang bra og hadde en god diksjon. ”Han kunne blitt en flott skuespiller”, sa Bing Crosby til journalisten.

Bing Crosby dør uventet

Så reiste Bing til Spania, og om ettermiddagen 14. oktober 1977, altså bare en drøy måned etter innspillingen, døde han av hjertestans på golfbanen, 73 år gammel. Og mens verden sørget over tapet, satte medarbeiderne hans sammen det siste juleshowet, som besto av høydepunkter fra tidligere program samt et par nye innslag, blant annet duetten med David Bowie.

Og så glemte man hele greia. Bings klassiker ”White Christmas” solgte som aldri før, og havnet plutselig på singellisten i Storbritannia. Bowie herjet som vanlig listene med egen musikk. Dette var Heroes-tiden,.

Et nytt forsøk

Fem år senere, da Bowies karriere lå i dvale, hentet han frem opptaket med Bing Crosby. Og først da, 27. november 1982, entret ”Little Drummer Boy/Peace on Earth” listene i Bowies hjemland. Og ble umiddelbart en hit. Den nådde tredjeplass og lå på listene i åtte uker, og da fikk folk også se opptaket fra 1977 som video til singelen.

I 1999 kåret magasinet ”TV Guide” møtet mellom Bowie og Crosby til et av århundrets 25 største musikalske øyeblikk på fjernsyn. Ja, det var et spesielt møte og et stort øyeblikk den 11. september 1977, på dagen 24 år før drømmen om fred på jorden fikk en ny knekk.

Arild Drolsum

Kilde: Doboken ”Opptatt” av Atle Nielsen, Dinamo Forlag 2004

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: