Du er her
Hjem > Aktuelt > Avskjedsfest med Deichmanske Bibliotek/Hammersborg: I bøkenes rike er alt mulig  

Avskjedsfest med Deichmanske Bibliotek/Hammersborg: I bøkenes rike er alt mulig  

Først kommer et forsøk på referat fra det lesende folkets avskjed med det som for mange ble opplevd som et Soria Moria slott.   Deretter kommer Oslos ordfører, Marianne Borgens avskjedstale til Hammersborg.

Det er med glede og undring denne skribenten står foran det hun for lenge, lenge siden, i likhet med de mange fremmøtte, opplevde som en inngang til det nærmeste vi opplevde som et Soria Moria slott. Et slott  som henger der i luften østenfor sol og vestenfor måne. Forskjellen var at dette slottet hadde trapper, mange trapper, og dører som kunne åpnes. Lot oss komme inn i en barneavdeling der det ikke var enorme skatter av gull som kunne hentes ut, men bøker i hylle etter hylle. Bøker som kunne lånes, som ikke kostet noe. Og kan hende det beste av alt, en bibliotekar du kunne be finne frem de bøkene du søkte etter. Bøker fulle av ord, kunnskap og fantasi.

Og nå skal alle bøkene i dette skattkammeret flyttes. Alle barnebøkene har allerede tatt turen til det nye biblioteket i Bjørvika, båret dit av barnehender. En mer vakker og symbolsk måte å flytte bøker og ord på, er det vanskelig å tenke seg.

Og vi bokelskere, skal ta avskjed med dette vårt Soria Moria. Og for en eventyrlig avskjed. Det tidligere store utlånsrommet (nå kalt midtskipet) er omgjort til fest. Store ballonger i forskjellige farger svever oppe under taket. Musikere sitter der oppe under taket, blant bøkene og spiller de vakreste toner. Og som i eventyrene vi leste som barn skjer underet. Et skinnende langt hvitt slep vevet av trolldom senkes fra taket. Og en alveaktig kvinneskikkelse i sort kommer til syne og gjør sine svevende bevegelser og stup.

.
Et skinnende langt hvitt slep vevet av trolldom senkes fra taket.

Det holdes mange taler, vakre ord som sies av mange. Nesoddpostens utsendt, velger å la ordfører Marianne Borgens avskjedsord til Hammersborg, følge seg ut i januarkvelden.

Her er ordfører Marianne Borgens avskjedstale, til Hammersborg.
«Takk for alt Hammersborg» er en riktig tittel på dette arrangementet. Det er fantastisk at vi i dag har denne avskjedsfesten her, som etter hvert i kveld går over i musikk og dans.

På torsdag fikk jeg gå i boktog sammen med nesten 1000 barn fra Møllergata-, Ila-, St. Sunniva- og Bolteløkka skole, som bar i sekker de første 6000 bøkene i sekker fra Hammersborg hovedbibliotek i et langt fantastisk boktog – det var en stor opplevelse for meg og alle de barna som var de første som fikk komme inn og lage liv i det nye biblioteket som åpner 28.mars i Bjørvika. Barna hadde med seg de viktigste bøkene – barnebøkene. Det var en sterk opplevelse og et viktig symbol for hva Hammersborg har betydd for oss.

Hammersborg har siden 1933 gjort tjeneste som Oslos hovedbibliotek. Hammerborgs hjerte har banket for hele byen og symboliserer, og viser hva Oslo er, og hvem vi ønsker å være. Åpen, inkluderende, tilgjengelig og et bibliotek som legger til rette for debatt og demokratiutvikling. På biblioteket har vi en møteplass, der barn og voksne kan dele opplevelser og kunnskap.

Bøker skaper Oslo – Bibliotekene endrer på alt i Oslo.

I 2018 hadde Deichmann i Oslo 2 millioner 837 tusen 732 besøkende – en økning på hele 9,6 prosent fra året før. Det er den mest brukte kulturinstitusjonen som vi har og den er gratis, mange filialer er åpent til 23 på kvelden og du kan bruke nettet, lese en avis, spille sjakk, lese et magasin, låne en bok, lese til eksamen, gjøre lekser eller låne en film. Hammersborg har vært en motor for å få dette til!

Biblioteket er også en fin plass å bare møte venner eller høre på et foredrag eller høytlesning eller en teateroppvisning.

Jeg tror at det å tilbringe tid og stund på biblioteket gjør deg til et bedre menneske, men det er også et viktig arbeide mot polarisering, som vi ser en sterk tendens til i samfunnet. Biblioteket bygger samhold, tilhørighet og trygghet.

Takk til alle dere ansatte, som gjør en fantastisk jobb og som samler hele Oslo. Fordi dere gjør bibliotekene til en viktig plass som sprer den kunnskap og nysgjerrighet som demokratiet hviler på, i den frie offentlige samtalen og befolkningens evne til å kunne finne svar på spørsmål.

Bibliotekene er et avgjørende bidrag i dette folkeopplysningsoppdraget. Med tydelig fokus på kunnskap og litteratur, vil bibliotekene fortsatt være en møteplass for å lære språk, lære å lese og øke leselyst. Med kunnskap og litteratur i sentrum har biblioteket blitt en plass for inkludering og mestring. Vi ser at folk i Oslo velger å bruke bibliotekene og komme tilbake igjen og igjen! Det gjør meg stolt. For biblioteket er ditt og mitt og vårt sammen.

På grunnstensnedleggelsen for det nye biblioteket i Bjørvika leste Lars Saabye Christensen en prolog. Jeg vil sitere litt fra deler av den:

 

En by uten bibliotek

Er som skinner uten tog, paraply uten regn, et neshorn uten solbriller

Og et forsvar uten evne:

Biblioteket beskytter byen

Biblioteket beskytter befolkningen

Hvert ord er en ytring

Hver bok er en frihet

Og den lesende arbeider vet: heller ikke dette kommer av seg selv

 

I disse tider som er litt av noen tider

Som sprer redsel og mørke

Som fjerner i stedet for å legge til

Som unngår i stedet for å gå i møte

 

I disse tider er biblioteket det store hittegodskontoret:

Det du glemte blir du minnet om her

Det du mistet kan du finne igjen her

Det du ikke visste at du ikke vet står skrevet her

Så les det, se det, opplev det og si det: jeg fant

Og plant den første steinen og det menneskelige skal gro

de lesende, lekende, letende barns bibliotek.

Oslos ordfører tar en pause før hun fortsetter med å si: » Når vi nå forlater Hammersborg og går inn i det nye biblioteket i Bjørvika så blir Oslo en ennå bedre, klokere og mer opplyst by, rustet for fremtiden. Jeg håper og ønsker at det nye Deichmanske bibliotek skal være en vaksine mot polarisering og falske nyheter.

Biblioteket er det viktigste og mest brukte kulturtilbudet i Oslo, det er vi stolte av. Biblioteket er et av de få tilbudene vi har som er gratis og tilgjengelig for alle, med faglig dyktige ansatte som inspirerer og er der for oss.

Tusen takk! «

Gunhild GjevjonGunhild Gjevjon
Gunhild Gjevjon
Bibliotekar, førskolelærer, mor og bestemor. Idemessig platform: Troen på kjærlighetens kraft og den frie ytring. Mål: Redelige og ryddige forhold i Nesoddpolitikken.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: