Du er her
Hjem > Fokus > «Jeg savner krigen og samholdet»

«Jeg savner krigen og samholdet»

=Av Tor Fagerland, redaktør av Foreningsnytt=

Disse ordene stammer fra min onkel Andreas, en av dem som seilte i handelsflåten i utenriksfart under hele 2. verdenskrig. Jeg var bare en guttunge på 12–13 år da jeg overhørte dette, og syntes vel at det var litt vanskelig å forstå, i og med at alle andre voksne alltid sa mye negativt om krigen.

I voksen alder har jeg jo fått mer forståelse for det han sa. Erkjennelsen av at vi mennesker endrer holdninger avhengig av hvilken situasjon vi er i, er jo noe vi alle opplever i livet. Litt ille er det jo imidlertid at vi ofte må oppleve livstruende situasjoner før vi søker samhold. Må vi virkelig se døden i øynene før vi ser nødvendigheten av solidaritet og nærhet?

Dagens pandemi innebærer jo også en slags krigssituasjon. En krig mot virus-smitte. Vi ser jo stadig eksempler på at Korona-epidemien genererer behov for å yte hjelp til medmennesker som har fått det vanskelig. Solidaritet, omsorg og empati er jo også begreper som er relevante.

Hvilken lærdom vi kommer til å trekke av denne situasjonen når forholdene igjen blir «normale», er ikke så enkelt å se i dag. At vi imidlertid bør forsøke å bevare empati og samhold når vår bekymringsløse hverdag vender tilbake, og vi i situasjoner står i fare for å vende ryggen til våre medmennesker.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: